Orvos-béremelés, avagy a nagy kormányzati átverés – megint benyelték!

Ahogy az lenni szokott, most sem telt sok időbe, hogy kiderüljön, a kormány -szándékosan- nem azt a nyelvet beszéli, mint mi, többiek. Az ő nyelvükben is ugyanazok a szavak vannak, mint a mienkben, csak egészen más a jelentésük. Így történhetett meg, hogy nemcsak az orvostársadalmat, de szinte mindenkit félrevezetett az orvosok béremelésének témájában egészen addig, ameddig szüksége volt rá. Most pedig itt a nagy kormányzati átverés.

Hamm, bekaplak – hamm, bekapta!

A kormány az orvos-béremeléssel valójában csapdába csalta az egészségügyi dolgozókat, mert ezzel összekapcsolva egy számukra rendkívül hátrányos törvényt fogadtatott el a parlamenttel

-írja Komócsin Sándor a napi.hu-n. A parlament elfogadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, amely az egészségügyben dolgozók foglalkoztatási szabályait a fegyveres testületek tagjaira vonatkozó minta alapján alakítja át.

Ezt döbbent csend fogadta az érintettek részéről: az “egészségügyi szolgálati viszony” bevezetése a teljes ágazat olyan mértékű átalakítását hozhatja, amelynek következményeit ma még a benne dolgozók sem látják át

– írja a Népszava.

Nyílt levél a szakdolgozóktól az orvosi kamarának

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) nyílt levélben kérte számon az orvosi köztestületen a szolidaritást. A köztestület kihagyásával hoztak egy olyan törvényt, amely jelentősen átalakítja a szakdolgozók életét – mondta Balogh Zoltán, a MESZK elnöke. Az otthonápolás például ellehetetlenülhet, ezt ugyanis most a kórházban dolgozó nővérek végzik másod-, harmadállásban. Ha ettől eltiltják őket, ők sem tudják eltartani a családjukat és a betegek is ellátatlanok maradnak.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendvédelemben dolgozó egészségügyiek egyszerűen kimaradtak a szabályozásból és a béremelésből is. Mintegy 200 szakember dolgozik a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás egészségügyi intézményeiben.

A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint a másodállások megtiltása gyorsan elvezethet a vidéki kórházak bezáráshoz. “A kormány a Magyar Orvosi Kamara bértábláját használta fel arra, hogy csapdába csalja az orvostársadalmat” – derül ki a szervezet közleményéből. Az orvosi portálokon egyre nagyobb a forrongás. A legtöbben azt a lehetőséget kifogásolják, hogy ezután békeidőben is vezényelhetők lesznek az egészségügyben dolgozók, és akár két évre is áthelyezhetik őket az ország egy másik pontjára, ha az állam azt úgy akarja.

kormányzati átverés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük