Orvosi Kamara ajánlása: ezen pontok alapján dönthetnek az orvosok életről és halálról az intenzív osztályokon

Ugyan minden kormányzati megszólaló súlyának megfelelően kinyilatkoztatta, hogy kiválóan bírja a magyar egészségügy a járvány egyre erősödő támadását, etikai ajánlást készített a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiuma arra az esetre, ha több lesz a sürgősségi osztályokon a súlyos állapotú beteg, mint a meglévő kapacitás, és dönteni kell, hogy kinek van nagyobb esélye a túlélésre.

Tényleg olyan, mintha világháborús fronton lennének a kollégák. Ez az etikai útmutató azért készült, hogy legalább a súlyos morális dilemmát levegyük a vállukról ­

 mondta a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumnak elnöke egy múlt heti előadásában.

A legfontosabb szempont továbbra is az, hogy minél több életet kell megmenteni

A döntést egy pontrendszert segítené, ami alapján azt osztályozzák, hogy két beteg között milyen különbség van.

Ebben a pontrendszerben a beteg életkilátásait (például a máj- és a vesefunkcióját) helyezik előtérbe. A túlélési esélyek figyelembe vételekor nem számít az életkor, hiszen az önmagában nem alkalmazható kritériumként – mert abban az esetben az idősek lennének ‘hátrányban’, ami az életkor szerinti diszkrimináció lenne. Az idősebbeknek viszont rosszabbak a túlélési esélyei a koronavírus esetében.

Előre kell sorolni az állapotos nőket, hiszen az ő esetükben már két személyt lehet megmenteni

Ami fontos:

a döntésnél nem lehet szempont az érkezési sorrend – azaz azonos elvek alapján kell dönteni a koronavírusos és a nem koronavírusos betegek között. Ez azt jelenti, hogy senki sem élvezhet előnyt akkor, ha éppen elkapta a vírust.

A betegek bármilyen más, nem egészségügyi tulajdonságai alapján – ide tartozhat a nem, vallás, IQ, rassz, nemzetiség – dönteni etikátlan és törvénysértő.

De az is bűncselekményt követ el, aki például hálapénzt fogad el vagy éppen a beteg szociális kapcsolatai alapján sorol elő valakit. A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégium elnöke, Hegedűs Zsolt erre nagyon tiszta, érhető példát hozott:

„Ha beesik egy miniszter vagy egy tudós és egy börtönből egy sorozatgyilkos, akkor is csak a túlélési esély számít.”

Ha mindent figyelembe véve két beteg azonos pontszámot érne el,

akkor sorsolással kell dönteni köztük.

A Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának elnöke a 30 oldalas dokumentumról elmondta, igyekeztek a frontvonalban dolgozók számára olyan alapelveket lefektetni, amelyek segítik őket a súlyos erkölcsi döntéseknél, csökkenteni tudják a rájuk nehezedő nyomást, amely előbb vagy utóbb kiégéshez vezetne. Az etikai útmutató kiegészíti az Orvosi Etikai Kódexet, jog által nem szabályozott kérdésekben nyújt eligazítást.

A végső döntést nem is ők hozzák meg, hanem az úgynevezett triázs teamek és azok vezetői

A triázs teamek és az élvonalban dolgozók szétválasztása azért nagyon lényeges, mert a betegekkel személyi kapcsolatban lévő orvosok nem biztos, hogy jó döntést tudnának hozni.

„Van, ahol már csordultig tele van a sürgősségi osztály. Ahol, ha felszabadul egy intenzív ágy, azonnal jön rá az újabb beteg, márpedig ennek az ajánlásnak az alkalmazására fel kell készülni fejben, lélekben, szervezettségben”

– mondta Hegedűs Zsolt.

<<< Friss hírek! >>>

Nagyon valószínű, hogy a vakcinához is etikai elvekre lehet szükség

A védőoltásra már nem kell sokat várni, azt viszont ki kell emelni, hogy Magyarországon szinte biztos, hogy nem lesz 10 millió ampulla. Így ebben az esetben is szükség lehet rangsorolásra, hogy kik kapják meg először és kik csak a későbbiekben.

Majd az elnök kihangsúlyozta, hogy mindenkinek nagyon be kell tartania az előírásokat, hiszen akkor 2-3 héten belül el kezdhet laposodni a járványgörbe.

Forrás

késelte

One thought on “Orvosi Kamara ajánlása: ezen pontok alapján dönthetnek az orvosok életről és halálról az intenzív osztályokon

  • OV t kellene kisorsolni, reméljük neki a tepsi lesz a következő stadionja,,,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük