Sorting by

×

Orvosi Kamara: nincs megbízhatósági vizsgálat! – Nemzeti Védelmi Szolgálat: “adminisztrációs hiba”, hogy kikerült a levél

Egész nap borzolta a kedélyeket, hogy a Nemzetbiztonság Védelmi Szolgálata megbízhatósági vizsgálat alá vonja az  egészségügyi dolgozókat, akiknek aláírásukkal kell vallaniuk “ártatlanságukról” állásvesztés terhe mellett. Az Orvosi Kamara nyilatkozatban cáfol.

Valami azért volt….

Az Országos Kórházi Főigazgatóság már tegnap visszavonta azt az utasítást, ami szerint

az egészségügyi szolgálati jogviszony hatálya alá tartozó dolgozókkal állásvesztés terhe mellett kell aláíratni azt a nyilatkozatot, amelyben tudomásul veszik, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot folytathat ellenük.

A MedicalOnline több forrásból úgy értesült, hogy az OKFŐ egyik főosztályvezetője hibázott, amikor számos más adatbekéréssel egyidejűleg ezt a nyilatkozatot is kiküldte az intézményvezetőknek.

Információt megerősíti a Magyar Orvosi Kamara Országos Elnökségének  közleménye, amelyben azt írják:

ma a MOK elnöke megbeszélést folytatott a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatójával, aki egyértelműsítette, hogy a nyilatkozat tévedésből került kiküldésre, nem szükséges az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak ilyen nyilatkozatot kitölteni.

A levélben, amelyet a Facebook-on is nyilvánosságra hoztak, az áll,

hogy a dolgozó tudomásul veszi, hogy a rendőrségről szóló törvény (Rtv.) alapján

„védett állomány tagjának” minősül, így tudomásul veszi, hogy „megbízhatósági vizsgálat” alá vonható.

A nyilatkozat aláírásával az érintett azt is tudomásul veszi, hogy a szolgálati jogviszony feltétele a vizsgálathoz való hozzájárulás. Amennyiben a dolgozó a vizsgálat lefolytatásához nem járul hozzá, munkaviszonya azonnali hatájjal megszűnik – áll a dokumentumon.

Megbízhatósági vizsgálatot egyébként a fegyveres- és rendvédelmi dolgozók körében vezették be korábban, a korrupció felszámolása érdekében

A vizsgálat menetéről az Rtv. 7/A §-a rendelkezik, amelynek rövid összefoglalója a vizsgálatokat végző Nemzeti Védelmi Szolgálat honlapján olvasható.

 

vizsgálat

átver

Egy hozzászólás itt: “Orvosi Kamara: nincs megbízhatósági vizsgálat! – Nemzeti Védelmi Szolgálat: “adminisztrációs hiba”, hogy kikerült a levél

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.