Össze-vissza időjárás vár ránk a héten

Az elkövetkező napok jellemezője, az összevissza időjárás lesz: kedden a kelet, délkelet felé átvonuló hidegfront felhőzete várhatóan már délelőtt elhagyja a nyugati és középső országrészt, mögötte szakadozott felhőzet mellett kisüt a nap, de erős, olykor viharos lökésekkel kísért ÉNY-i szél fúj.

Északon több fokot hűl a levegő

Kedden elsősorban keleten hullik eső, záporeső, néhol zivatargóc, másutt csak elvétve lehet kisebb csapadékgóc. Északon több fokot hűl a levegő.

Este a keleti térséget is elhagyja a felhőzet és a csapadékgócok, de eközben a délnyugati országrészt újabb felhő- és csapadéksáv érheti el. Éjjel többnyire mérsékelten, szakadozottan felhős égbolt valószínű, délnyugaton lehet borongósabb ég és szórványosan, kisebb eső. Élénk, hajnalban erősödő ÉNY-i szél fúj.

Szerdán erős, olykor viharos lökésekkel kísért ÉNY-i szél fúj. Túlnyomórészt gyengén felhős, napos idő lesz jellemző az országban, a Tiszántúlon, főként északkeleten azonban többször is megnövekszik a felhőzet és szórványosan eső, záporeső is előfordul. Az esti órákban, Szabolcs térségében tartósabb esőnek is megvan az esélye.

Hűvös nap várható, és a szél is rontja a hőérzetet. A reggeli órák hidegnek ígérkeznek, északon, foltokban gyenge fagy is előfordulhat, de napközben is az évszakos átlag alatt marad a hőmérséklet. Az országon belül délnyugaton lesz enyhébb a délután.

Éjjel is élénk marad az ÉNY-i szél. Többnyire csillagfényes lesz az ég. Északkeleten még sok felhő valószínű, de esőnek már kicsi az esélye. Ismét hideg lesz a hajnal.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

kedd reggel +6 – +10,

kedd délután északon +16, délen +20,

szerda reggel +1 – +5 fok körül alakul, északon, foltokban gyenge fagy is lehet.

Időjárás a hét második felében:

Csütörtökön erősen szeles, az évszakos átlagnál kissé hűvösebb, reggelenként hideg időre van kilátás. Az ország nyugati felén nagyrészt napos, keleten változóan felhős-napos idő várható, és elsősorban keleten, valamint az északi határszélen fordulhatnak elő elszórtan záporok, néhol egy-egy zivatar is.

Pénteken és szombaton érkezik a nagy fordulat, számottevő csapadéktól mentes, napos, melegedő, kellemes hőmérsékletű idő várható gyenge vagy mérsékelt légmozgással.

Vasárnap is meleg, fülledt idő most a legvalószínűbb, de délután már felhősödéssel. Egy közeledő hidegfront előtt válhat kedvezőbbé a légkör egy-egy zápor, zivatargóc kialakulásához.

Járj behúzott nyakkal!

– Valamikor hétfőn-kedden egy erőteljes hidegfront érkezése körvonalazódik. Előtte még kifejezetten meleg, fülledt idő ígérkezik erős D-i széllel, majd előreláthatólag viharos ÉNY-i széllel, szórványosan esőkkel, zivatarokkal és hirtelen lehűléssel tör be a front.

(A teljes cikk az IgenDe.hu oldalon olvasható!)

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük