Osztie plébános: annak, hogy imádkozunk az ország miniszterelnökéért, mi köze lehet a pártpolitikához? - Városi Kurír

Sorting by

×

Osztie plébános: annak, hogy imádkozunk az ország miniszterelnökéért, mi köze lehet a pártpolitikához?

Osztie Zoltán plébános, teológus biztosra veszi, hogy a kormányfő születésnapján tartott miséikkel hosszú évekre visszamenőleg hozzájárultak a Fidesz kétharmados győzelmeihez. Visszautasítja ugyanakkor a feltételezést, hogy a miniszterelnök személye körül vallási kultusz épülne.

Hirdetés

Tízszer biztosan….

Már legalább tízszer tartott istentiszteletet Orbán Viktor miniszterelnökért a belvárosi templomban Osztie Zoltán plébános, és ebben szerinte nincs semmi kivetnivaló – derült ki a Népszavának adott interjúból. Arra a kérdésre, hogy milyen szerepe volt ezeknek a miséknek a Fidesz választási győzelmeiben, azt mondta:

Aligha mi határoztuk meg a választás kimenetelét – nagyképűség lenne ezt állítani –, de az biztos, hogy volt benne szerepünk.

Osztie szerint tevékenysége nem értelmezhető pártpolitizálásként – hanem?

Annak, hogy imádkozunk az ország miniszterelnökéért, mi köze lehet a pártpolitikához? Az ország hivatalban lévő miniszterelnökéről van szó, ez független a pártoktól

– fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy szerinte semmifajta kultuszról nincs szó.

„Mindenkiért imádkozunk, akivel dolgunk van: a halottainkért, az élőkért, az ismerőseinkért, a családtagjainkért. (…) Ha szeretjük a hazánkat, ha azt szeretnénk, hogy jóra forduljon a sorsunk, akkor mindazokért imádkozunk, akik a sorsunk alakításában szerepet játszanak. Ezért imádkozunk az egyházi és a világi elöljáróinkért. Nincs ebben semmi különös, ez nem kapcsolódik semmifajta kultuszhoz”

– mondta.

Irányított ima?

Osztie Zoltán azt mondta, a hívek imádkoznak Gyurcsány Ferencért is akár.

Nincs különbségtétel. Jó, nyilván buzgóbban imádkozunk azokért, akik a szívünkhöz közel állnak, vagy magasabb hivatalt viselnek, nagyobb hatással vannak az ország sorsára.

– mondta. Állítása szerint van is olyan imádságunk, ami kifejezetten azokra vonatkozik, akik a közhatalmat gyakorolják. Azt ugyanakkor elismerte, Gyurcsány Ferencért még nem szólt külön szentmise, mert szerinte

először nyilván az ő megtéréséért kell imádkozni.

Orbán Viktor kivételes képességű politikus…

„kiváló és hasonlíthatatlan kvalitásai vannak, nem beszélve a több évtizedes politikai gyakorlatáról, tapasztalatáról”.

Hozzátette:

hozzá fogható nyilván nem nagyon akad.

Arra a kérdésre, hogy kihez hasonlítható a történelmi személyiségek közül a magyar miniszterelnök, Osztie Zoltán azt mondta:

Kicsit el kell engedni a fantáziánkat, de az ismert történelmi személyiségek közül leginkább Szent Istvánhoz.

Szerinte

„a család és a családpolitika összetartozik Szent Istvánnál és a miniszterelnök úrnál is. (…) Röviden: Isten, haza, család! Szent István letette az alapokat, a miniszterelnök úr kereszténydemokrata politikusként ugyanezt a három pillért képviseli, szilárdítja és erősíti”.

Osztie atya….

Osztie Zoltán 1958-ban született Budapesten. A Veres Pálné Gimnáziumban érettségizett, tanulmányait a Központi Papnevelő Intézetben folytatta. Esztergomban szentelték pappá. Több vidéki településen teljesített szolgálatot, majd a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa lett. Elnöke volt a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ),

2016-ban a Fidesz pártalapítványától Polgári Magyarországért díjat kapott.

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.