Sorting by

×

Öt év börtön a sanyargatással vádolt embercsempésznek – Ma hajnalban is történt hasonló

Nem jogerősen öt év börtönre ítélt a bíróság egy szerb embercsempészt aki egy kisteherautóban összezsúfolva negyven embert próbált Ausztriába szállítani – közölte a Veszprém Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Devecsernél bukott le

A közlemény szerint a vádlott tavaly december közepén egy zárt rakterű, dobozos kisteherautóba negyven, magát pakisztáninak, afgánnak vagy indiainak valló határsértőt vett fel, akik előzőleg a szerb-magyar határnál illegálisan léptek Magyarországra.
A rendőrök Devecsernél állították meg a furgont, amelynek szűk rakterében összezsúfolva – addigra már mintegy három órán keresztül megfelelő szellőzés és víz nélkül – szállította a negyven embert a férfi.
Az illegális határátlépők közül útközben többen elájultak, szomjukat a gépkocsi fémszerkezetére lecsapódott párából próbálták oltani, miközben a gyanúsítottal nem tudtak kommunikálni, mert a vezetőfülke és raktér közötti plexiablak el volt sötétítve – írta a főügyészség.
A vádlottat sanyargatással elkövetett embercsempészés miatt állították bíróság elé. Az Ajkai Járásbíróság a szerb férfit öt év börtönre ítélte és tíz évre kiutasította Magyarországról.
A múlt héten hozott ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett.

Ma hajnalban történt

Kiskőrös térségében állították meg azt a furgont a járőrök, amelynek sofőrje Zsanánál nem állt meg a a rendőri jelzésre. Kiderült, hogy nyolc migráns is volt a járműben. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi-Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának munkatársai az 5408-as számú út 18-as kilométerénél – Zsana térségében – 2022. március 17-én 1 óra 30 perckor intézkedés alá akartak vonni egy furgont. A jármű sofőrje azonban a jelzés ellenére nem állt meg, ezért a rendőrök követni kezdték. A kocsi Kiskőrös térségében nekiment egy, az úttesten leállított rendőrautónak, majd az árokba hajtott. A baleset során személyi sérülés nem történt. Az egyenruhások elfogták a jármű 26 éves ukrán sofőrjét, valamint 20 éves társát. A furgonban rajtuk kívül további 8 határsértő bujkált, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.A gyanú szerint a sofőr és társa a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért velük szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. Mindkettejüket előállították, őrizetbe vették, és kihallgatásukat követően kezdeményezik letartóztatásukat.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

(Forrás)

(Ez történ eddig a mai napon)

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.