Connect with us

Egészségünkre!

Öt halott csecsemő – A szamárköhögés nem viccel

szamárköhögés,
Megosztás

A magyar sajtó az utóbbi napokban tele van annak kormányhivatalnoknak az esetével, aki mit sem törődve köhögésével,  amiről később kiderült szamárköhögés, ment ellenőrizni egy csecsemő osztályra, ahol még a maszk viselést is megtagadta. Most Hollandiából érkezett riasztó adat az eddig eltöröltnek hitt gyermekbetegség újabb feltünéséről.

Öt halott csecsemő

Hollandiában idén közel 600 csecsemő fertőződött meg szamárköhögéssel, közülük öt belehalt a baktérium által okozott megbetegedésbe – jelentette be a holland közegészségügyi intézet (RIVM). Az intézet már májusban riasztást adott ki, mert a szamárköhögéses megbetegedések száma Hollandiában elérte az elmúlt 10 év legmagasabb szintjét.

Új, szomorú rekord a láthatáron

Frissített jelentésében az intézet felhívta a figyelmet, hogy idén már közel 13 ezer szamárköhögéses esetet regisztráltak, ami tizenkét éve a legmagasabb szám. Ammenyiben a járvány tovább terjed, az év vége előtt új rekordot dönt a megbetegedések száma Hollandiában. A legtöbb korcsoportban az elmúlt hetekben kissé csökkent a szamárköhögéses fertőzések száma. A csecsemők esetében azonban a csökkenés „kevésbé egyértelmű” – közölte az intézet. A betegség különösen veszélyes lehet a kisgyermekekre. Az öthónaposnál fiatalabb csecsemők fele és a valamivel idősebb csecsemők közel negyede szorul kórházi kezelésre. A kisbabákat be lehet oltani szamárköhögés ellen. Már a születés előtt is hatékony védelmet kaphatnak, ha az anya a terhesség alatt beoltatja magát. Azon anyák 90 százaléka, akiknek kéthónaposnál fiatalabb gyermekét szamárköhögéssel diagnosztizálták, nem kapott oltást terhessége 22. hetéig. A három- és tizenegyhónapos kor közötti fertőzött csecsemők 81 százaléka volt oltatlan, vagy a koruknak megfelelő oltást nem kapták meg teljes mértékben.

„Az erős köhögés oxigénhiányt is okoz, ami agykárosodáshoz vezethet”

A szamárköhögés baktériuma elsősorban köhögési panaszokat okoz, amelyek néha hónapokig tartanak, és tüdőgyulladássá fajulhatnak. A csecsemőkre azért veszélyes, mert a sok köhögéstől kimerülnek, ezért nehezen tudnak inni.

„Az erős köhögés oxigénhiányt is okoz, ami agykárosodáshoz vezethet. Az is előfordul, hogy a szamárköhögésben szenvedő csecsemők nem köhögnek, de időnként leáll a légzésük”

– olvasható a tájékoztatásban. A védőoltás 1957-es bevezetése előtt gyakori betegség volt Hollandiában, és évente körülbelül 200 gyermek bele is halt. 1996 óta ismét gyakoribbá vált, mivel a baktériumok szerkezete megváltozott. 2020 áprilisa és 2023 júniusa között viszont alig volt erről a betegségről szóló jelentés, valószínűleg azért, mert a megbetegedést okozó baktérium terjedése ellen is hatottak a koronavírus-járvány terjedését célzó óvintézkedések.

És mégis

Az utóbbi időben Magyarországon is járványszerű terjedést mutat a szamárköhögés. Ez azért meglepő, mert nálunk 1953 óta kötelező a védőoltás, ennek köszönhetően az elmúlt évtizedekben szinte teljesen sikerült kiszorítani az országból a betegséget. A csecsemők jelenleg 3 hónapos koruktól kezdve több alkalommal ismételten kapják a vakcinát – 3, 4 és 5 hónapos korban, majd 3 és 6 éves életkorban. A kötelező, térítésmentes oltást kombinációban adják be, egyidejűleg kapnak immunizálást a csecsemők és gyermekek a torokgyík (diftéria) és a tetanusz ellen is (DPT-oltás). Újabban a felnőttek egy csoportjának is ajánlják ez ellen a betegség ellen az oltást, főként az idősebb, krónikus betegeknek. A Portfolio azonban úgy tudja, hogy pillanatnyilag ez a felnőtteknek szánt készítmény országos hiánycikk- írja a hazai helyzetet feltáró cikkében az Economix.

Kapcsolódó

szamárköhögés,

 

Szerző