Városi Kurír

A napi fontos…

SportKiemelt hírek

Ötgólos magyar siker Szlovéniában

Bodo Richard
Hirdetés

A magyar férfi kézilabda-válogatott 29-24-re legyőzte Szlovénia csapatát az olimpiai kvalifikációs világbajnokság selejtezőjének szombat esti első mérkőzésén, Koperben.

Hirdetés
Hirdetés

Némi meglepetésre nem teltek meg teljesen az Arena Bonifika lelátói, a magyar szurkolók viszont mindkét, számukra fenntartott szektort megtöltöttek.

A magyar csapat hiányzóihoz – Jamali Iman, Császár Gábor, Faluvégi Rudolf és Borbély Ádám – a mérkőzés napján csatlakozott Bartók Donát és Országh Ádám, előbbit egészségi, utóbbit taktikai okok miatt hagyta ki a keretből Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány.

Szlovénia kezdett jobban

Az előző világbajnokságon bronzérmes szlovénok lendületes támadásai mellé rendkívül kemény védekezés társult, így a vendégek öt perc után tudták megszerezni első góljukat (3-1). Lékai Máté és Balogh Zsolt is kihagyott egy-egy hétméterest, de a kipattanót mindketten értékesítették. Időközben némileg megnyugodtak a magyarok, felvették ellenfelük tempóját, és Mikler Roland védéseinek is köszönhetően felzárkóztak (6-5).

A dán játékvezetők jóval többet engedtek a hazaiaknak, a vendégcsapat rendkívül sok időt töltött emberhátrányban, de elszántságát ez sem törte meg. Ilyés Ferencet két kiállítása után tartalékolni kellett, Bánhidi Bencét pedig azonnali piros lappal kizárták.

Banhidi Bence
Blaz Blagotinsek és Borut Mackovsek a később kiállított Bánhidi Bencét aprítja. MTI Fotó: Illyés Tibor

A magyarok mindezek ellenére minden játékelemben egyenrangú partnereivé váltak a szlovénoknak, a 26. percben sikerült is egyenlíteniük (12-12), de a hajrában ismét többet hibáztak, így a szünetben egy góllal a házigazdák álltak jobban (14-13).

Bánhidi után Sipos Adriánt is kiállították

A második félidő elején sem változott a mérkőzés képe, a vendégeknek az ellenfél mellett az egyenlőtlen feltételekkel is meg kellett küzdeniük, a 37. percben Sipos Adriánt is elveszítették harmadik kiállítása miatt.

A 42. percben vezettek először a magyarok (18-19), hamarosan pedig már kettő volt a különbség (20-22). Ebben az időszakban kimondottan összeszedetten, lendületesen és ötletesen játszottak a vendégek, és az 52. percben ismét növelték az előnyüket (23-26). Elsősorban csapatként teljesítettek kiválóan, de ehhez nélkülözhetetlen volt Nagy László, Székely Márton, Bóka Bendegúz és Bodó Richárd remek egyéni teljesítménye.

A hazaiak a hajrában 13 percig nem szereztek akciógólt, a magyarok taktikusan őrizték, sőt tovább növelték előnyüket, és végül nagy meglepetésre öt találattal győztek.

Koper
A magyar férfi kézilabda-válogatott ünnepel, miután 29-24-re legyőzte Szlovénia csapatát Koperban. MTI Fotó: Illyés Tibor

Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány: “Nagyon büszke vagyok a csapatra! Hatvan percen keresztül harcoltunk, nagyon nehéz dolgunk volt, hiszen számos két perces büntetést és két piros lapot is kaptunk, de a beálló Schuch és Székely vezetésével nagyszerű volt a védekezésünk, ha ilyen teljesítményt tudunk nyújtani hátul, akkor jó eredményre vagyunk képesek. Támadásban pedig az idegenben szerzett 29 gól önmagáért beszél. Még csak az első felvonáson vagyunk túl, holnaptól pedig készülünk a 2. mérkőzésre, nagyon számítunk a szurkolókra Veszprémben is.”

Férfi vb-selejtező, 1. mérkőzés

Szlovénia-Magyarország 24-29 (14-13)
Szlovénia: Kastelic, Lesjak (kapusok), Bezjak, Blagotinsek 2, Cingesar 3, Dolenec 2, Gaber 1, Janc 2, Kavticnik 7 (4), Mackovsek 3, Gas. Marguc, Medved, Mlakar, Suholeznik, Vlah, Zarabec 4.
Magyarország: Mikler, Székely (kapusok), Ancsin, Balogh 3 (1), Bánhidi 2, Bodó 6, Bohács, Bóka 6, Hornyák, Ilyés 1, Juhász, Lékai 6, Ligetvári 1, Nagy L. 3, Schuch, Sipos 1.

A világbajnokságot január 9. és 27. között rendezik Berlinben, Hamburgban, Münchenben és Kölnben, illetve Koppenhágában és Herningben. A torna győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn.

A kvalifikáció következő állomása a 2020-as, immár 24 csapatos norvég-svéd-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság lesz, amelynek győztese részt vehet az ötkarikás játékokon, a további két legjobb helyen végző együttes – amely korábban még nem szerzett részvételi jogot az olimpiai kvalifikációs tornára – szintén ott lehet a selejtezőn.

Dánia és Németország csapata házigazdaként, Franciaország címvédőként automatikusan tagja a vb-mezőnynek, és kijutott már Spanyolország, Angola, Egyiptom, Tunézia, Bahrein, Katar, Szaúd-Arábia, a Koreai Köztársaság és Japán is. A kilenc európai párharc győztesén kívül még a Pánamerikai Bajnokság három dobogósa indulhat a tornán.

(Forrás: MKSZ, MTI)

Nem is olyan régen

Búcsúzott a férfi kézilabda-válogatott

Hirdetés
átver
Hirdetés

About Author

Comment here