Ötszázmillió közforintját bokázta el Matolcsy és az MNB – külföldi irodákat bérelt a szentem!

Közel 400 millió forintját – igen, az Önét, meg az Önét és az Önét is! – fizette ki a Magyar Nemzeti Bank külföldi irodáinak bérleti díjára. Ha már volt helység, abba kellett személyzet is, így  további közel 189 millióját – szintén a fent említettekét, vagyis mindnyájunkét – pedig 15 külföldön dolgozó munkatárs bérére – idézi az mfor.hu Matolcsy György válaszát az írásbeli kérdésre.

A jegybank 2015-ben Hamburgban és Párizsban, 2016-ban Rómában, 2017-ben New Yorkban nyitott irodát

A duma az volt a nem kis közpénz elköltésére, hogy

 „a magyar jegybankot hatékonyan képviseljék a kijelölt relációkban, erősítsék a társ- és partnerintézményekkel fennálló szakmai együttműködést”

További két városban is szerettek volna “jelen lenni”, de az indoklás szerint a bejrúti és a Buenos Aires-i iroda megnyitására viszont

„az aktuális gazdaságpolitikai és biztonságpolitikai okok miatt nem került sor”

Vagyis elfogyott a tervezett  pénzünk, így nem forszírozták tovább.

A fordulat

2019 áprilisában hirtelen bejelentették, hogy június 1-ig mind a négyet irodát  bezárják, állítólag azért, mert

“az irodák a velük szemben támasztott célokat elérték, az MNB munkatársai aktív szereplőivé váltak az adott térségek rendezvényeinek és haszonélvezői az onnan származó új ismereteknek.”

Áhá! Minden jól ment, tehát vége! Hungarikum…..

“Az így létrehozott kapcsolati háló kellően megerősödött ahhoz, hogy az irodák munkatársai ugyanezt a munkát az MNB budapesti központjából folytassák.”

Az mfor szerint a külföldi kaland összköltsége még emelkedhet, mivel az irodák bezárása folyamatban van, és az alkalmazottak elhelyezése is pénzbe kerül. A 24.hu közérdekű adatigénylésére tavaly novemberben az MNB azt közölte, hogy az irodák bérleti díjára, az alkalmazottak lakhatására és fizetésére nagyjából 807 millió forintot költött a jegybank. A havi kiadásokat idén június 1-jéig nagyjából változatlannak feltételezve a G7 úgy becsülte, hogy összesen egymilliárd forintba került a jegybank külföldi  kalandtúrája.

Forrás

Kapcsolódó

Egy hozzászólás itt: “Ötszázmillió közforintját bokázta el Matolcsy és az MNB – külföldi irodákat bérelt a szentem!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük