Ezek a lakberendezés főbb szabályai, ha igazán praktikus otthonra vágyunk

Otthonunk kényelmes kialakítása nagyon fontos, hiszen ez az a hely, ahol a legtöbb időt töltjük. A berendezést tekintve nem csupán esztétikai szempontokat célszerű figyelembe vennünk, de hasznos megoldásokat is kell találnunk ahhoz, hogy a lehető legkomfortosabbá tegyük az életünket. Így válhat otthonunk olyan hellyé, ahová nemcsak haza járunk, hanem ahol igazán jól érezhetjük magunkat és örömmel töltjük az időnket.

Mindennapi életterünk praktikus elrendezése jelentősen hozzájárul életminőségünk javításához, hiszen amellett, hogy hatékonyabbá és kényelmesebbé teszi otthoni tevékenységeinket, növeli az ingatlan értékét is. Az alábbiakban bemutatunk néhány lakberendezési szabályt, amik segítenek, hogy hosszú távon is igazán praktikus otthont alakíthassunk ki magunknak.

Körültekintő tervezés

Otthonunk berendezését érdemes előre megtervezni, valamint alaposan átgondolni, hogy milyen funkciókat szánunk az egyes helyiségeknek. Fontos, hogy a tervezést az igényeinkhez és a lehetőségeinkhez igazítsuk. A megfelelő elrendezés segít abban, hogy hatékonyan használjuk ki a rendelkezésre álló helyet és kényelmesen elférjünk a lakásban.
Az optimális elrendezés lehetővé teszi, hogy minden szobában megfelelő mennyiségű hely legyen a tárolásra, a mozgásra és a különböző tevékenységekre. Ha egy valahol nincs elegendő tér, vagy nem megfelelően van berendezve, az stresszt és feszültséget okozhat. Ha viszont minden bútor és használati tárgy a megfelelő helyen van, az nyugodtságot sugall, és kellemes légkört teremt.

Hasznos bútordarabok

A megfelelő bútorok kiválasztása kulcsfontosságú a praktikus lakberendezéshez. Fontos azonban, hogy ezeket mindig a szobák méretéhez igazítsuk, és ne zsúfoljunk mindent egy helyre, mert az zavaró hatást kelthet. Az ágyak, kanapék és székek kiválasztásakor a kényelem és a funkcionalitás lebegjen a szemünk előtt, a különböző tárolók – úgymint szekrények, polcok vagy komódok – esetén pedig a minél szélesebb rendszerezési lehetőségek. Persze ahány lakás, annyi bútor, mégis van néhány fontos szempont, amit mindenképp érdemes figyelembe venni egy-egy új darab beszerzésekor.

Méret

Az első és legfontosabb dolog, amire fokozottan figyelnünk kell, az a rendelkezésre álló hely. Új bútoraink méretét úgy kell igazítanunk a helyiség kapacitásához, hogy biztosan megfelelően tudjuk kihasználni a rendelkezésre álló teret. Éppen ezért érdemes már jó előre lemérni a szabad felületeket, ahová a bútort tervezzük, és a pontos paramétereket ez alapján kiszámolni.

Funkció

Fontos, hogy új bútoraink funkcióját is alaposan átgondoljuk. Az egyes helyiségeknek különböző szerepük van a lakásban, ezért nélkülözhetetlen, hogy ehhez megfelelő bútorokat is válasszunk. Nem véletlen, hogy a hálószobában az ágy, az irodában az íróasztal, a nappaliban pedig a kanapé a legfontosabb, ahogyan az sem, hogy a konyhában a munkafelület, az ebédlőben pedig az étkezőasztal a leghangsúlyosabb darab. Sok bútor ma már számos kényelmi funkcióval is rendelkezik, az ágyakban például nagy mennyiségű tárolóhelyet találunk, a kihúzható kanapék pedig tökéletes fekhelyként szolgálnak a vendégek számára. A funkcionális bútorok megkönnyítik az életünket, így érdemes olyan darabokat választani, amelyek a lehető legtöbb kihasználási móddal rendelkeznek.

Kényelem

Az ágyak, kanapék, fotelek és székek esetében a kényelem sem elhanyagolható tényező. Éppen ezért az ülőalkalmatosságok kiválasztásakor fontos, hogy mindenképp próbáljuk ki őket, és bizonyosodjunk meg arról, hogy a párnák elég kényelmesek, az ülőfelület magassága és mélysége pedig biztosan megfelelő a testünknek.

Könnyen tisztítható felületek

Bútorvásárlás esetén az anyagokra is célszerű kiemelt figyelmet fordítani, ugyanis nemcsak az a fontos, hogy harmonizáljanak az adott helyiség stílusával, de a könnyű tisztántarthatóság sem utolsó szempont. A választott matériáknak ellenállónak és strapabírónak kell lenniük, így például ha gyermekekkel élünk együtt, érdemes olyan anyagokat választanunk, amelyek nem könnyen szennyeződnek és egyszerűen tisztíthatóak.

Fények és világítás

Egy szépen bevilágított lakás igazán hangulatos tud lenni, elsősorban azonban az otthonunk nyújtotta természetes fényforrásokat célszerű kihasználni. Ezzel nemcsak energiát spórolunk meg, de sokkal naturálisabb hatást is érhetünk el. Ezért lehetőleg ne takarja nagyobb bútor az ablakokat, és ahol nem feltétlenül szükséges a sötétítés, használjunk inkább fényáteresztő függönyöket. A világítótestek kiválasztásakor is törekedjünk arra, hogy minél természetesebb fénnyel rendelkezzenek, és olyan pontokra irányuljanak, ahol valóban fontos tevékenységet végzünk. Mivel a különböző helyiségeknek eltérő fényigényeik vannak, érdemes mindenhova egyedi, funkcionális lámpákat választani.

Elegendő tér a mozgáshoz

Még a legkisebb lakásokban is kifejezetten fontos, hogy legyen mozgásterünk, és az adott helyiségben ne érezzük bezárva vagy nyomasztóan magunkat. Ne féljünk az üres falfelületektől és a szellősebb elrendezéstől, a „kevesebb néha több” elve ebben az esetben igazán jól érvényesül. A túlzott díszítés és a felesleges tárgyak eltávolítása sokat segíthet abban, hogy otthonunk tágasabb és rendezettebb legyen, éppen ezért időről-időre nem árt felülbírálni, minek van a lakásban valódi funkciója, és mi az, amit csak megszokásból kerülgetünk.

Otthonunk kialakítása a saját ízlésünk és igényeink szerint történik, azonban fontos, hogy az emocionális döntések mellett a praktikus megoldásokat is figyelembe vegyük. A fent említett lakberendezési szabályok segíthetnek abban, hogy a lakásunk kellemesebb és élhetőbb legyen, ezáltal pedig a mindennapi életünk is könnyebbé váljon. Ha ezeket a tanácsokat betartjuk, nemcsak szép, de igazán praktikus otthonunk is lehet, melynek adottságait a lehető legjobban kihasználtuk.