Az Utcajogász, a TASZ és a Helsinki Bizottság, valamint Leilani Farha, az ENSZ különleges jelentéstevője után Kiss László és Lévay Miklós volt alkotmánybírák is hozzászóltak az Alkotmánybíróság előtti eljáráshoz.

Már volt alkotmánybírák is

Példás aktivitást mutat a szakmai közösség a hajléktalanságot kriminalizáló szabálysértési törvénymódosítás alkotmányos felülvizsgálata kapcsán. A „bíróság barátjaként” az Utcajogász, a TASZ és a Helsinki Bizottság, valamint Leilani Farha, az ENSZ különleges jelentéstevője után Kiss László és Lévay Miklós volt alkotmánybírák is amicust nyújtottak be az ügyben – írja a Fundamentum emberi jogi folyóirat.

A közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó jogszabályok kapcsán több bíró is felfüggesztett hajléktalan emberek ellen indított ügyeket és az Alkotmánybírósághoz fordult. A folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatban fogalmazta meg közös álláspontját az Utcajogász, a TASZ és a Helsinki Bizottság.

A hajléktalanságot szociális intézkedésekkel kell kezelni

Eszerint a hajléktalanság egy súlyos krízishelyzet, amelyet nem büntetőjogi, hanem szociális intézkedésekkel kell kezelni. A hajléktalanság nem bűn, hanem állapot, az elkövetés szándékossága nem értelmezhető. A szervezetek szerint a hajléktalan embereket nem lehet kényszerrel az ellátórendszer sokszor elégtelen színvonalú és kapacitáshiánnyal küszködő intézményeibe terelni.

A volt alkotmánybírók arról írnak, hogy véleményük szerint az alkotmányozó hatalom semmilyen elfogadható, alkotmányos indokát nem adta ahhoz az új rendelkezéshez, miszerint tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás.

(Forrás: HVG)

Kapcsolódó

A hajléktalantörvény első budapesti áldozata

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét