Paks és az engedélyező hatóság összefonódása

Lehet-e egy szakvezető a saját csapata meccsének a bírója is? A fociban nem, de az atomenergetikában minden, és annak az ellenkezője is lehetséges! A #Paks2 engedélyezéséért felelős Országos Atomenergia Hivatal (OAH) több munkatársa párhuzamosan szakértőként bedolgozott a paksi bővítési projektcégnek. 

Megengedhetetlen összefonódások

A Közérdekvédelmi Központtal tavaly publikáltuk #Paks2 nagy nehezen megszerzett szerződéshegyeit.

Az általunk nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján most a Paksaméta blog írta meg, hogy egyértelmű bizonyítékok vannak rá, hogy a #Paks2 engedélyezéséért felelős Országos Atomenergia Hivatal (OAH) több munkatársa párhuzamosan szakértőként bedolgozott a paksi bővítési projektcégnek. Ez alapjaiban kérdőjelezi meg a hatóság függetlenségét a projekttől, ami pedig a nukleáris biztonság alapfeltétele. Az OAH függetlenségét illetően eddig is számos kétség merült fel, egy, a Hivatal bedarálására irányuló (amúgy az OAH lelkes együttműködésével folytatott) kormányzati kísérletet korábban az Európai Bizottsággal sikerült megakadályoztatni.

Az engedélyező hatóság és az engedélykérő atomerőmű összefonódása azonban teljesen elfogadhatatlan, és ez olyan sarokpont, amit a #Paks2 ügyében gyakran igencsak rugalmas Bizottság is nagyon komolyan vesz. Az ügyben ezért az Európai Bizottság Energiapolitikai Főigazgatóságához fordultam, hogy vizsgálják meg, nem áll-e fenn elfogadhatatlan összeférhetetlenség és összefonódás az OAH és #Paks2 között.

Kapcsolódó:

Átvertek, magyar! Megvezettek EU! Paks II. az évszázad beruházása, mert az évszázad végéig (meg)emlegetjük!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük