Palesztin tüntetők kedden betörtek egy Betlehemben tartott továbbképző szemináriumra és elkergették az amerikai oktatókat, tiltakozásul Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosának elismerő döntése ellen – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

[mnky_ads id=”10551″]

Röpültek a paradicsomok

Az Egyesült Államok jeruzsálemi konzulátusa által szervezett, szakemberekből álló amerikai delegáció az internetes üzletkötésről tartott előadást palesztin üzletembereknek Ciszjordániában, amikor helyi tiltakozók betörtek az ülésterembe és félbeszakították a továbbképzést.

Az utcán is követték az autóikhoz menekülő amerikaiakat, paradicsommal dobálták meg járműveiket és kisebb kárt okoztak egy visszapillantó tükörben.

[mnky_ads id=”10552″]

A tiltakozók többek közt egy olyan táblát tartottak magasba, amely szerint „cionimus=nácizmus=fasizmus”, és egyikük rugdosni kezdte az amerikai delegáció egyik, a jeruzsálemi konzulátus diplomáciai rendszámtábláját viselő autóját.

Hamarabb költözik Jeruzsálembe az amerikai nagykövetség

Donald Trump december 6-i bejelentése után a palesztinok minden kapcsolatot megszakítottak Washingtonnal, mire válaszul az amerikai kormány január elején befagyasztotta százmillió dollár átutalását az ENSZ palesztin segélyszervezetének, az UNWRA-nak, és további pénzügyi retorziókkal fenyegeti Rámalláhot.

Mike Pence amerikai alelnök múlt heti izraeli látogatásán bejelentette, hogy az eredetileg ígért három évnél hamarabb, már 2019 végéig végrehajtják az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetését.

A palesztinok nem fogadták az amerikai alelnököt. Mahmúd Abbász palesztin elnök megérkezése előtt európai tárgyalásokra utazott, miután bejelentette, hogy ezentúl nem fogadja el Washingtont az izraeli-palesztin béketárgyalások közvetítőjének.

(Forrás: MTI)

[mnky_ads id=”10553″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét