Az volt az elsődleges cél, hogy lássák a fejlődést a női kézilabda-válogatotton a németországi világbajnokságon, és ez látszott is a játékán, bár az eredményen ez nem mutatkozott meg. A tornát Pálinger Katalin, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke értékelte a Sport TV Mai helyzet című műsorában.


Igazságosabb a középdöntős rendszer

Elárulta, a fizikai felkészítésben vagyunk elmaradva az elittől, és igazságosabb lesz, ha újra bevezetik a középdöntős rendszert, mert jelen estben például három olyan csapattól kaptunk ki, amelyik a legjobb négy között van.

Az volt az elsődleges cél a vb-n, hogy lássák a fejlődést, az MKSZ alelnöke, Pálinger Katalin elsősorban a csapategységben.

„Ezt meg is kaptam. Sokkal jobban érződött az az összetartás a lányokon, ami a régi nagycsapatainkat jellemezte, ebben előrébb lépett a társaság. Ez egy alap dolog, hogy jó csapategység, és jó csapatszellem legyen. De sok olyan pozitívumot ki tudok emelni, amit nyilván árnyal a helyezés picit. A 15. helyezés nem ad valós képet, sok csapat nem azon a helyen végzett, ahova valójában tartozna, de egy vb lebonyolítási rendszere olyan, hogy bátran kijelenthetem, nem mindig a legjobb nyolc csapat kerül a legjobb nyolc közé.”

Elmondta, mi hiányzott ahhoz, hogy a helyezés is jobb legyen:

„A következő vb már középdöntős rendszerben zajlik majd, visszahozzák, mert ez most így tényleg sokszor igazságtalan. Ha megnézzük a saját szereplésünket, akkor láthatjuk, hogy az a három csapat, akitől kikaptunk, az a legjobb négyben van, így tényleg kicsit túlzásnak érzem a mi 15. helyezésünket. Az erős középmezőnyhöz, de inkább a hatodik-hetedik hely környékére várnám a magyar csapatot, ha mindenki mindenkivel játszana.
„Azért nem lennék ennyire pesszimista, nyilván rövid időn belül nem, de hosszútávon igen. Hosszú távon a magyar játékosoknak van olyan technikai képzése, lövőrepertoárja, az alapok megvannak, tulajdonképpen a fizikális felkészítés az, amiben el vagyunk maradva.”

– válaszolta Pálinger Katalin arra a kérdésre, hogy ha összevetjük a norvég és a magyar válogatott játékát, az az ember érzése, hogy az előbbi szintjére nem lehet eljutni.

Cél a sorozatterhelés elviselése

„Azt el kell fogadnunk, hogy kész játékosokat megváltoztatni teljesen nem tudunk. Abba az irányba lehet terelni, és elfogadták az idősebb játékosok is, hogy ahhoz, hogy jobbak legyünk, plusz munkát kell végezni. A mostani fiatal generáció, junior- és ifiválogatott az, ahol ezt alapként kell kezelni. Ehhez az kell, hogy mindenki olyan fizikális felkészültséggel érkezzen egy ilyen világversenyre, ahol nem egy-két meccsen kell jól játszani, hanem sorozatterhelés van. A norvégok ebben fényévekkel előre járnak, az olimpiai bajnokot is 17 góllal verték meg, és ki kell emelni, hogy a mi csapatunk ellenük talpra tudott állni az első félidő után, és egy egész jó második félidőt tudott játszani. Ezek is olyan jelek, hogy van bizakodásra okunk. Sokan kritikaként fogalmazzák meg, hogy nincs átlövőnk vagy beálló-játék. Ezek tények, teljesen mindegy, ki a sportvezető vagy szövetségi kapitány, nem tudunk előteremteni kész 25-28 éves játékosokat, akik rutinnal és megfelelő szinttel tudják segíteni ezt a magyar válogatottat. A legnagyobb felelősség nekünk a szövetségben azon van, és azon dolgozunk a legtöbbet, hogy a felnőtt női válogatott visszaesése ne történjen meg 5-6 év múlva újra. Ha azok a korosztályok, amelyek beérnek most, a mostani junior- és ifiválogatottak, akik az utánpótlásversenyeken nagyon szépen szerepelnek, és ha megnézzük az EYOF-győztes csapatunkat a rengeteg tehetséggel. Ha eljön az az időszak, hogy 18-20 évesek, és ott kellene egy újabb lépcsőt lépni, ott van nagyon nagy kiesés. Sokkal jobban kell menedzselni ezeket a játékosokat, nyilván mi szövetségi szinten próbálunk ezért mindent megtenni, de azért itt a klubok felelőssége is hatalmas.”

Francia-norvég döntő lesz Hamburgban

A francia női kézilabda-válogatott két góllal legyőzte Svédország csapatát a németországi világbajnokság pénteki második elődöntőjében Hamburgban.

A svédek szereztek vezetést, de a franciák gyorsan átvették az irányítást, és hatékonyabb védekezésüknek, illetve pontosabb támadásaiknak köszönhetően ellenfelük szinte minden találatára kettővel válaszoltak. A 17. percben három, hamarosan pedig már négy góllal vezettek (10-6).

A Srí Lanka-i születésű Louis Sand gólja fordulatot jelentett, mivel lendületet adott a skandinávoknak, akik egy 6-0-s sorozattal megfordították az állást, és a szünetben 12-11-re vezettek.

A második felvonást a – nyolcaddöntőben a magyar csapatot búcsúztató – franciák kezdték jobban, ismét elhúztak négy találattal (19-15), de riválisuk innen is visszakapaszkodott (19-19). A rendkívül izgalmas hajrában a svédek többet hibáztak, a franciák éltek a lehetőséggel, és a tavalyi olimpiai döntő után a világbajnoki fináléba is bejutottak.A mezőny legeredményesebb játékosa a svéd Natalie Hagman lett nyolc góllal. A Siófok francia irányítója, Estelle Nze Minko nem talált be, az Érd svéd balátlövője, Jamina Roberts ötször volt eredményes.

Fölényes sikerrel döntőben a címvédő norvégok

A címvédő és Európa-bajnok norvég válogatott kilenc góllal legyőzte Hollandia csapatát. Az előző világ-, illetve Európa-bajnokság döntőseinek mérkőzésén elsöprő kezdést produkált a skandináv együttes, amely a 12. percben már 8-1-re vezetett, és hétgólos előnyét a szünetig megőrizte (17-10). A második felvonásban tovább nőtt a különbség (30-20), és a hollandoknak a hajrában sem volt esélyük a felzárkózásra.

A Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC játékosai közül a holland Yvette Broch négy gólt szerzett, a norvég Nora Mörk a mezőny legeredményesebb tagjaként nyolc, Stine Oftedal hat alkalommal volt eredményes.

A Ferencvárost erősítő holland Danick Snelder háromszor, Laura van der Heijden ötször talált be.

Női kézilabda-világbajnokság, elődöntő:

Franciaország-Svédország 24-22 (11-12)
Gól: Alexandra Lacrabere 5(2), Blandine Dancette 4, Allison Pineau 4, Laurisa Landre 3, Grace Zaadi 3, Ayglon Saurina 2, Dembele 2, Flippes 1, ill. Nathalie Hagman 8(2), Jamina Roberts 5, Johanna Westberg 4, Isabelle Gulldén 2, Blomstrand 1, Mellegard 1, Sand 1.

Norvégia-Hollandia 32-23 (17-10)
Gól: Nora Mörk (8), Stine Bredal Oftedal 6(1), V. Kristiansen 5, Kurtovic 4, Heidi Löke 3, C. Herrem 2, Brattset 2, Arntzen 1, Solberg 1, ill. Laura van der Heijden 5, Lois Abbingh 4(3), Yvette Broch 4, Danick Snelder 3, Martine Smeets 3, Polman 2, Malestein 1, Rozemalen 1.

A vasárnapi program, Hamburg

A 3. helyért:
Hollandia-Svédország 14.30

Döntő:
Norvégia-Franciaország 17.30

Forrás: MTI/Sport1 TV

Norvégia legyőzte az olimpiai bajnokot is


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét