Palkovics: nem is igaz, hogy államosítunk – az MTA doktorai félreértették 0 372

tolvaj

Nem sérti a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) autonómiáját a testület költségvetését érintő törvénymódosítás – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornának.


Ezek a  kő-buta  tudósok mindent félreértenek

“Senki nem akarja az MTA-t államosítani”

– jelentette ki a tárcavezető a felháborodott  kritikákra reagálva. Később hozzátéve: a tervezett módosítás a források hatékonyabb elosztását szolgálja a jobb eredmények érdekében.  A kormány szeretné hogy erre vonatkozóan szülessen egy megállapodás a tudomány szereplőivel.


Bennünket ez a szöveg egy régebbi és egy közelebbi kormányzati programra is emlékeztet:


  1. A hatékonyabb elosztás valami olyasmi lehet, mint Rákosinál a racionalizálás, ami az eredeti jelentésével szemben, nem az ésszerűsítést, éppen ellenkezőleg  az ellenségesnek kikiáltott munkavállalók elbocsátását jelentett!
  2.  Megállapodás kötés a tudomány embereivel,olyan félrevezető manővert takarhat  mint az, hogy Orbán Viktor megállapodást akar kötni a népszaporulat ügyében a nőkkel.

Az egységes innovációs és tudománypolitika megteremtése tisztán szakmai kérdés, amely nemcsak az MTA, hanem az egyetemek és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal forrásait is érinti – közölte.
Kiemelte, a lépés nem sérti semmilyen módon az MTA érdekeit és autonómiáját. “Hiszen ezt a forrást az MTA meg fogja kapni. Annyi változás lesz, hogy megállapodunk bizonyos nagyobb ügyekben” – fogalmazott.

Az elmúló évek ismeretében tudható mit ért a rezsim megállapodás alatt

Palkovics László elmondta, az MTA továbbra is önállóan dönthet kutatóintézetei finanszírozásáról és személyi kérdéseiről, a végrehajtandó projektekről és programokról. Ha ez igaz, akkor viszont mi szükség van a pórázra?


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy egységes innovációs és tudománypolitikai stratégia jön létre, ezért az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható, összesen mintegy 70 milliárd forintnyi forrás felosztását a jövőben az innovációs tárca koordinálja.

Csak úgy:

Senki sem lépheti át a saját árnyékát. Ha egy politikus nem tartja magát korábban kimondott gondolataihoz, s mindig csak a pillanatnyi népszerűségre gondol, eltávolodik egykori önmagától, akkor előbb-utóbb erkölcsileg megsemmisül, kiürül, és zörögni kezd, mint a mákgubó ősszel, ha fújja a szél. (Orbán Viktor1993)

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb cikkeink

zárva

A nagy dübörgés közepette – úgy tűnik – elszámolták magukat azok, akik feltételezték, hogy a közszolgák – na nem az …

rogan

Nemrég kapott szabad kezet és jó sok közpénzt a Fidesz és a kormány propagálásához a remekül funkcionáló Rogán Antal, aki …

mélyszegénység, szegények

A KSH már évek óta nem végzi el a létminimumra vonatkozó számításokat, most pedig még akadályozza is azokat, akik helyettük …

A szabadhír.hu egy olvasójától kapta a képet, amelyen jól látható, hogy az előválasztások egyik szavazósátránál a Demokratikus Koalíció kitelepülőpultjával gyűjtik …

Pin It on Pinterest