Papi lázadás az Orbán-művek ellen – mi lesz így a hálamisékkel?

Beer Miklós váci megyéspüspök után Székely János szombathelyi megyéspüspök is felemelte szavát Orbán regnáló kormánya hajléktalan-politikája ellen. Döbbenetes, hogy erre egyáltalán fel kell hívni a magát keresztényként definiáló és erre mélységesen büszke kormánytagoknak.

A kereszténység orbáni felfogása

A Magyar Kurírban közölt nyílt levélben fordult a kormányhoz Székely János katolikus püspök. Az egyházi vezető a hajléktalan életforma tervezett tilalmáról szólva emlékeztette a döntéshozókat: a hajléktalanoknak sem jó, hogy az utcán köztereken kell élniük, ez nem csak az arra járóknak jelent problémát.

Székely egyetért azzal, hogy az állam a hajléktalanhelyzet megoldására törekszik, a probléma megszüntetéséhez viszont az kell, hogy ismerjük a reális okokat és a kivezető utakat

„A hajléktalanokkal foglalkozó (…) egészégügyi-szociális ellátási forma teljes egészében hiányzik az ellátórendszerből. Garantálni kellene az addiktológiai és más kórházi kezelés elérhetőségét, kellő odafigyeléssel és empátiával való elvégzését a fedélnélküli honfitársaink számára is. Segíteni kellene abban, hogy a társadalom peremére szorult, de kiemelkedni vágyó emberek alacsony bérleti díjú bérlakáshoz juthassanak. Ma Magyarországon kb. 30 000 hajléktalan személy van, akikre alig több mint 10 000 férőhely jut a szociális ellátó rendszerekben”- sorolta a megoldási lehetőségeket a püspök, és egyúttal párbeszédet kezdeményezett témában a kormány a hajléktalanokat segítő szervezetek és az egyházak között.

Székely János szerint,

ha alkotmányba foglaltan szigorítják a hajléktalan létforma tilalmát, akkor szigorítani kellene az alaptörvény XXII. cikkelyének lakhatásra vonatkozó két első pontját is – ami az állam és az önkormányzatok kötelességét fogalmazza meg: „Magyarország törekszik arra, hogy az emberhez méltó lakhatás feltételeit és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést mindenki számára biztosítsa. Az emberhez méltó lakhatás feltételeinek a megteremtését az állam és a helyi önkormányzatok azzal is segítik, hogy törekszenek valamennyi hajlék nélkül élő személy számára szállást biztosítani.”

Székely két idézettel zárta levelét:

„Egy társadalom emberiességnek legfőbb mércéje az, hogy hogyan bánik a szegénnyel, az időssel, a beteggel, a gyöngével”

(XVI. Benedek pápa).

„Amit megteszünk eggyel a legkisebbek közül, azt Jézussal is tesszük, amit meg nem teszünk meg, azt Vele nem tesszük meg”

(Mt 25,40.45).

(forrás: nepszava.hu)

Beer Miklós: az egyháznak fel kell emelnie szavát az éhezés, a szegénység ellen

A református egyház jól járt, az adományozó családja romokban

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük