Általános elvárás – ha nem is a választók, de a politikai elemzők részéről mindenképpen -, hogy a kampánynak nélkülözhetetlen eleme az egyes pártok önálló arculatát megjelenítő program.
[mnky_ads id=”3811″]

A legrövidebb pártprogram: „Folytatjuk”

A legegyszerűbb megoldást a Fidesz választotta 2014-ben az egyszavas programmal, miszerint „Folytatjuk”. Hogy ennek mekkora szerepe volt az eredményben, nem tudhatjuk, de annyi biztos, hogy nem akadályozta meg a kétharmados győzelmet.

A választási programoknak két alapvető formája ismeretes. Az egyik (egyébként józan ésszel értelmezhetetlen fajta) kívánságok és a teljesítésükre tett ígéretek halmaza. A másik a problémák felvetésén és a megoldás kilátásba helyezésén túl a megoldás módjára és forrásaira is kitér. Nyilván az utóbbi az értékesebb, és még szavazatokat is szerezhet a választóknak abban a szűk körében, akik elolvassák, sőt, szélsőséges esetben még el is gondolkodnak rajta. (Bevallom, hogy én nem tartozom közéjük). A választópolgárok túlnyomó többségét ahogy engem sem,nem érdeklik a programok. Igazából  nem az  országos gondok – az oktatás, az egészségügy, a közbiztonság, az utak állapota, a közösségi közlekedés stb. – foglalkoztatják őket, hanem az, amit ezekből helyben, a saját életükben érzékelnek.
[mnky_ads id=”3811″]

És mégis…

A hangzatos és a külalaknak komoly figyelmet szentelő választási programok – ha már az eredményre nem  hatnak, elvileg legalább arra jók lehetnének, hogy utólag elszámoltassák a szerzőket a szavaik és tetteik közötti eltérésről, de a gyakorlatban ez még soha meg nem esett.

Önálló választási pártprogramokra a leírtak ellenére szükség van. A választás eredményére ezek csak akkor lesznek érdemi hatással, ha a legkisebb választói közösségnek is megmutatják, mégpedig magasztos szólamok nélkül, közérthetően, hogy a mindennapi életet érintő különböző témákban mire számíthatnak az adott párt győzelme esetén. A program ilyen részleteinek kidolgozásban természetesen segítséget nyújt a központi pártapparátus, de az érdemi munka a párt helyi képviselőire vár, és az ő dolguk az elkészült program megismertetése, sőt megvitatása a választópolgárokkal.

A téma más nézőpontból  Egyben kell tartani a bagázst! Induló a választás napjára! – fel a fotelből, rázzon a Fidesz-dalra
[mnky_ads id=”3811″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét