Papír van róla: egész Buda sertéspestissel fertőzött terület!

Az egyre gyakrabban felröppenő hírek ellenére eddig mindenki tagadta, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található frissítés szerint hivatalosan is ASP-vel fertőzöttnek nyilvánították az egész budai oldalt, szúrta ki a Magaslesen Vadászblog.

Miért kell ezt “kiszúrni”, nem kötelesség tájékoztatni?

Miután több száz elpusztult vaddisznót találtak Budakeszin, majd Budaörs négy tetemre bukkantak a hivatal SZKT-nak, azaz szigorúan korlátozott területnek minősítette Budát. A fertőzött területeket körülvevő, úgynevezett puffer zónát is kiterjesztették,

jelenleg teljes Pest megye, valamint Komárom-Esztergom és Fejér megye nagyobbik része tartozik bele.

Az alábbi térképen lilával jelölték az SZKT területeket, a piros vonallal bekerített rész pedig, még ezen belül is kiemelt, úgynevezett magterület.

illusztráció: magasles.reblog.hu

Hogy a korlátozás alatt álló területekre milyen szabályok vonatkoznak, azt az Országos Főállatorvos 2/2019. számú határozatában lehet megtekinteni.

Bognár Lajos országos főállatorvos elmondta, megkezdődött az állatok leölése Budakeszin, hiszen a betegség miatt ki kell üríteni a területet. Hozzátette, az biztos, hogy emberi közvetítéssel jutott be a vírus, hiszen Budakeszi környezetében, a természetben még nincs jelen.

Ez azt jelenti, hogy nincs semmilyen összeköttetés Budakeszi és a kelet-magyarországi fertőzött területek között, vagyis a betegség természetes terjedése kizárható.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük