Hungarikum! Egy falu lakóit pár szem krumplival próbált a polgármester “jobb belátásra bírni”! – … és hány ilyen van….!

Ilyen országban élünk! Akkora szegénység, a félelem és a tájékozatlanság, hogy egy közszolga -esetünkben egy polgármester- pár szem krumplival elérheti, hogy a renitens lakók megtanuljanak NER-ül gondolkodni. Ugyan azt csinálja “játszóterén” a helyi “hallja kend”, amit vezetőitől lát, csak a mérték más. Nem milliárdokkal fizet a hűségért, neki ott elég a jól bevált krumpliosztás.

Mindannyiunk szégyene!

Helyszín: Kisvaszar, egy 330 fő lakta baranyai falu.

“A polgármester nagy nehezen beismerte, hogy a múlt héten náluk is ment a krumpliosztás. Azt már a helyiek mondták el Kisvaszaron, hogy csak az kapott a krumpliból, aki nem lájkolta bejegyzésimet a roma pénzek elköltéséről. A többieknek azt mondták, egyenek inkább húst

– írta Hadházy Ákos közösségi oldalán.

Kisvaszar egy 300 fős baranyai falu, összesen 400 millió forint EU-s támogatást kapott a romák felemelésére.

Amit eddig tudunk a pénz sorsáról, az korántsem megnyugtató

Az egyik család házára pl. kiszögelték az EU-s táblát, de a felújítás elmaradt, mert állítólag elfogyott a pénz. Közérdekű adatigényléssel fordultam az önkormányzathoz, hogy kikkel szerződtek, mire és mennyiért, de

a JÁRVÁNYVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK AKADÁLYOZÁSÁRA HIVATKOZVA 45 NAPPAL MEGHOSSZABBÍTOTTÁK az adatközlés határidejét.

Eközben viszont beindult a panaszukat arccal, névvel vállaló helyiek presszionálása

és a jelek szerint a csendben maradók krumplival jutalmazása is,

ezért utaztam oda ismét Kárpáti Zoltánnal, a Jobbik helyi választókerületi elnökével együtt. Én most ezt a közérdekű munkám ebédszünetében posztolom, de iszonyatos látni, hogy sokan mennyire kiszolgáltatottak a közmunkáról döntő polgármesternek. A helyiek ilyen fenyegetésről is panaszkodtak: aki bírálni meri a polgármestert, elveszítheti a közmunkát.”

Nézze meg, mert hihetetlen!

Háttér

Így tanulnak a kis fideszes polgármesterek a nagykutyáktól titkolózni. A 300 lelkes Kisvaszar polgármestere is a vészhelyzetben halaszthatatlan teendőire hivatkozva tolja ki a közérdekű adatigénylésemre adott válasz határidejét 45 nappal (amit gondolom, majd újabb 45 nappal meghosszabbít).

Ez egyébként még a fideszes Alkotmánybíróság szerint is alkotmányellenes: csak akkor tehetne ilyet, ha részletesen megindokolná, hogy miben akadályozza a járvány elleni védekezést, ha elküldené nekem, hogy mire, mennyiért és kivel szerződtek a 400 milliós, romák felemelésére szolgáló projekt keretében…

Miközben törvénytelenül húzza az idő, információim szerint folyamatosan nyomás alatt tartja azokat a romákat, akik szóvá merték nálam tenni, hogy az önkormányzat nevére kellett írniuk a lakásukat, mert azt ígérték nekik, hogy EU pénzből felújítják azt- de az egészből nem lett semmi, mert állítólag a pénz elfogyott…

Az ügy előzménye itt található. A két , összesen 400 milliós projektrol eddig ezeket tudjuk:

  • 200 millió forintból két épület részleges felújítása és 7 db, egyenként 40 négyzetméteres egyszerű, fatüzelésű kályhával ellátott kisház építését végezték el.
  • Az egyszerű házikók Kisvaszar roma telepének végén négyzetméterenként minimum 550-600 ezer forintért épültek. Szekszárd belvárosában kb. 350 ezer forintért lehet új lakást venni.
  • A „szegregátum felszámolása” egy rossz vicc, a 7 házikóból 6 az eddigi utca végén, a falutól a lehető legmesszebb, egymás mellett épült fel.
  • Újabb 240 millióból pedig néhány pár hetes tanfolyamot (virágkötő, festőinas, gyógynövény gyűjtő, konyhai segéd)tartottak elvileg 70 embernek – ezek szerint egy emberre kb. 4 milliót számoltak el.
  • Ez az összeg akkor is arcpirító, ha jön majd a szöveg, hogy „félezer közösségfejlesztő rendezvényt” szerveztek és „jogi tanácsadás, adósságkezelési és munkaerőpiaci tanácsadás” lehetősége is adott volt.
  •  A polgármester még nem küldte el a szerződések adatait, így egyelőre csak annyit mondhatunk, hogy máshol hogy szoktak ezek menni: 20-40 ezres ÓRAdíjak az „oktatóknak” és „tanácsadóknak”, szép fizetések a polgármesterek ismerőseinek, mint „mentoroknak” és néhány hónapig HAVI 30 ezer forint tanulási támogatás a romáknak. Elmondásuk szerint sok órát meg sem tartottak, csak alá kellett írni a jelenléti ívet.

 

polgármester

 

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük