Sorting by

×

A veszély nem múlt el! – Pár szó a járványról és az oltásokról

Mostanában egyre kevesebb szó esik a koronavírus járványról mintha túl lennénk rajta, pedig ez közel sincs így. Egy brit kutatás szerint, magasabb volt az antitestek száma a negyedik oltás után hat hónappal, mint a harmadik dózis után – írja a Guardian.

Mi a helyzet a negyedik oltással?

A lap beszámolója szerint az eredmények azt mutatták, hogy a koronavírus elleni oltás negyedik dózisa megerősítheti az immunrendszert, és nagyobb védelmet biztosít, mint az első emlékeztető oltás. Az Egyesült Királyságban a második emlékeztető oltást jelenleg a 75 év felettieknek, az idős otthonban élőknek, valamint az immunszupprimált 12 éven felülieknek ajánlják.

Bebizonyítottuk, hogy a Covid–19 elleni vakcinák negyedik adagja jelentősen növelheti az antitesteket és a sejtes immunitást is, ha több mint hat hónappal a harmadik adag után adjuk be

– mondta Saul Faust professzor, a kísérlet vezetője, az NIHR Southampton klinikai kutatóintézet igazgatója.

Immunválasz mérés

A kutatásban 166 beoltott immunválaszát mérték meg, akik átlagosan hét hónappal a Pfizer/BioNTech vakcina beadása után kaptak negyedik oltást. Kezdetben minden résztvevő vagy két adag Pfizer/BioNTech oltást, vagy két adag Oxford/AstraZeneca vakcinát kapott. Negyedik oltásként volt, aki a teljes adag Pfizer/BioNTech dózist kapott, míg a többieket fél adag Moderna vakcinával oltották be. A kutatócsoport 133 páciens adatait elemezte és megállapították, hogy 14 nappal a negyedik oltás után 1,6-szorosára nőtt az antitestek száma azok között, akik a Pfizer/BioNTech vakcináját kapták és több mint kétszeresére azoknál, akik a Moderna fél-adagját kapták.

Írta meg az Index.

Kapcsolódó

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.