Parászka Boróka: Nem erdélyiek és magyarországiak állnak egymással szemben

Sok szó esik mostanában a határon túli, különösen az Erdélyben élő magyarok szavazati jogáról. Az alábbiakban Parászka Boróka, az alighanem legismertebb erdélyi liberális publicista facebook-bejegyzését olvashatják.

A határ nem Magyarország és Erdély között van.

Miután legjobb barátaimat láttam ma lelkesen csápolni az “erdélyiek ne ti döntsetek helyettünk, mi se szavaztuk meg Ceausescut nektek” jellegű elképesztően primitív propagandaanyagok alatt kénytelen vagyok leírni: a határ nem Magyarország és Erdély között van.

A határ a jogszerűség és a jogtalanság,

a transzparencia és átláthatatlanság, a méltányosság és méltánytalanság között van. Nem erdélyiek és magyarországiak állnak egymással szemben. (Igen, Ti, magyarországi barátaim, velem, az erdélyivel szemben), hanem az autokrácia kollaboránsaival, támogatóival nézünk szembe mi, akik elutasítjuk az önkényt – függetlenül attól, hogy magyarországiak vagy erdélyiek vagyunk.

A magyar demokráciadeficit nem állt meg a határon, a magyarországi korrupció sem.

Azok a milliárdok, amelyek Erdélybe jönnek átláthatatlanul, elszámoltathatatlanul nem teszik jobbá az életünket, hanem megnehezítik azt. Abból híznak a Budapestről távirányított oligarcháink. És ha nem ismeritek fel, hogy ennek az önkénynek az egyetlen ellenszere a kiszolgáltatottak – erdélyiek és magyarországiak – szolidaritása, ellenállása minden lázításnak, megbélyegzésnek, akkor teljesen reménytelen a helyzet.

Utálom, hogy ilyen demagóg szar szövegekkel kell telenyomjam a netet, de szünet nélkül jön az őrültség. Hát ne őrüljetek már meg.

Jeszenszky Géza: Egy magyar sem kész meghalni Erdélyért

Parászka Boróka: Cifra, gazdag szűrbe öltözött az erdélyi magyar közélet, sajtó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük