Sorting by

×

Parászka Boróka: azon a hétvégén, amikor a bucsai mészárlás híre nyilvánosságot látott, Orbán Viktor…..

Azon a hétvégén, amikor a bucsai mészárlás híre nyilvánosságot látott Orbán Viktor ellenségének nevezte a védekező Ukrajna miniszterelnökét, Zelenszkijt. Ugyanez az Orbán Viktor, Putyin nyílt támogatója, a háború előtti időszak egyik utolsó moszkvai látogatója (három héttel a háború kitörése előtt ül a Nagy Orosz asztal sarkához), a „béke” jelszóval nyerte meg a választást Magyarországon – kezdte bejegyzését Parászka Boróka erdélyi újságíró.

“A „békével” megnyert választás utáni másnapon

Magyarországon felerősödik a – putyini típusú – ellenségkép gyártás és leszámolás. Mindennap a kormánypárti propaganda-gyár céltáblájába kerül egy-egy olyan ellenzéki, aki exponálta magát a kampányban. Szisztematikusan, gátlástalanul. Volt már terítéken Bődöcs. Demeter Szilárd nekiment Péterffy Gergelynek (a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjének amúgy is szokása magyar írókat támadni, lejáratni politikai állásfoglalásaik miatt, nem ez az első ilyen gesztus). A Mandiner egy szakmai facebook csoport tagjait pécézi ki. A Magyar Nemzet oldalán a civileket ekézik stb.

Ellenzéki oldalon szintén, minden szinten folyik a leszámolás

Az ellenzéki politikusoktól a kormánypárti szavazókig mindenki megkapja a magáét. És mindezt sajnos nagyon nehéz helyzetértékelésként, korrekcióként értelmezni. Azt ugyanis sértő, megalázó, érvhiányos módon nem lehet művelni.

Pedig az ember azt hinné, hogy a bucsai mészárlás képei megrendülést és elnémulást váltanak ki.

Most végre sikerül megérteni, milyen tűzzel játszunk itt mindannyian Kelet-Közép Európában, amikor engedjük a háborús retorikát befészkelődni, ránőni a hétköznapjainkra, amikor nap mint nap az agresszió gondolatával barátkozunk, gyakoroljuk a mások méltóságának, integritásának megsértését.

Az ember azt hinné, hogy a bucsai mészárlás után jön egy pár nap némaság. Egy pillanatnyi megtorpanás azon az úton, amelyen mindannyian a háború, vagy a polgárháború felé robogunk. Szimbolikus értelemben mindenképp.”

A hozzászólásokból….

“És a magyar külügyér az ukrán, s nem az orosz nagykövetet kéreti be…”

“Mindezt elfogadhatónak érzi itt 2800000 ember. Elképesztő”

“A választók nagy többsége valószínűleg sosem hallott a bucsai mészárlásról, sőt azt sem tudják, ki harcol, miért. Meglepően sokan úgy hiszik, az ukránok támadták meg az oroszokat. Hiába. A MÉDIA!”

“Ez az “elmúlt 12 év” legeredményesebb projektje. A gátlástalan megosztás és gyűlölet. És sikerült. Csak csodálkozom, mi lett ebből a vendégszerető, barátságos, empatikus népből. Sírni való.”

“Szürreális, szörnyű világban élünk itt. Ahol a (háborús) bűnös az áldozat, a megtámadott szenvedő a bűnös! Elég volt!”

“demeter (kisbetuvel) esszencialis osszefoglaloja a fidesz-fidelitas kulhoni bastyaepitesenek, es aknamunkajanak.”

“Nincs gyász. Nem tudunk gyászolni. Nincs néma csend, megtorpanás, elgondolkodás. Nincs mélység, nincs megélés. Nekem ez félelmetes. Van üres szöveg és a semmi. Az elit fenntartása a lényeg. Minden más történés nulla értékű. Lassan ebben összeroppanunk.”

“COVID előtt talán így lett volna. Azóta (többek között az orosz trolloknak köszönhetően) eltűnt a közbeszédből a részvét.”

“A bucsai mészárlás után miert jönne egy pár nap némaság? “Putyin csak Oroszorszagot vedi. Kulonben is, az amerikaiak meg atombombat dobtak Japanra ” – mondjak fideszt tamogato ismeroseim, oszt attol kezdve szamukra jonapot.”

Kapcsolódó

 

Parászka Boróka: azon a hétvégén, amikor a bucsai mészárlás híre nyilvánosságot látott, Orbán Viktor.....

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.