Párhuzamosságok a Pegasus-botrány körül , „lengyel-magyar két jó barát…”

Interjú készült  Michal Kokottal, a Gazeta Wyborcza neves lengyel lap munkatársával, aki a lengyel Pegasus-botrányt foglalta össze. Magyarországon tavaly nyár óta napirenden van a Pegasus-botrány, Lengyelországban viszont csak az utóbbi időben foglalkozik vele a sajtó. Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes csak a napokban ismerte el, hogy a varsói kormány megvette az izraeli kémszoftvert, ám azt tagadta, hogy illegálisan használták volna. Az ellenzék szerint viszont több, a kormánnyal szemben kritikus személy után is kémkedtek vele.

Mit tárt fel a Gazeta Wyborcza?

– A lengyel parlament vizsgálatot indított a Pegasus-ügyben, de nem az alsó-, hanem a felsőház, amelynek korlátozottak az eszközei ennek lefolytatásához. Beidézhetnek ugyan tanúkat, köztük politikusokat, és kérdéseket is feltehetnek nekik, de azok nem kötelesek megjelenni. A vizsgálat egyébként azért a felsőházban zajlik, mert az ellenzéknek csak ott van többsége, az alsóházban nem, így ott nincs erre lehetőségük.

Meglepő, hogy szinte minden nap újdonságok derülnek ki. A Gazeta Wyborcza most számolt be a kémszoftver megvásárlásának körülményeiről. Ez érdekes lehet önöknek is, mert úgy tűnik, hogy a lengyel kormány is nem sokkal a Visegrádi négyek 2017-es találkozója után kötötte meg az üzletet. A magyar kormány szintén akkor vette meg a Pegasust az izraeliektől. Akkor Benjamin Netanjahu képviselte Izraelt, akivel Orbán Viktor miniszterelnök nagyon jó kapcsolatot ápolt és meg is hívta őt a V4-es találkozóra. Beszéltünk egy izraeli jogi szakértővel, aki úgy vélte, hogy Netanjahu részvétele mögött politikai megfontolás állt, a volt izraeli kormányfő ugyanis meg akarta osztani az Európai Uniót, hogy az ne tudja egységesen elítélni Izraelt. Azt látni kell, hogy a Pegasust eddig főleg, vagy szinte kizárólag csak félautoriter, vagy autoriter vezetésű országoknak adták el, mint Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Lengyelország, vagy Magyarország.

Kiket figyeltethetett meg a lengyel kormány a Pegasusszal?

– Annyit tudunk, hogy a lengyel kormány 2017-ben nagyjából 7 millió euróért vásárolta meg a Pegasust, de a licensz 3 évvel később, 2020-ban lejárt, ezért meg kellett újítani. A kanadai CitizenLab adatai szerint ez idő alatt legalább 3 lengyel közszereplőt megfigyeltek. A legfontosabb közülük Krzysztof Brejza szenátor, aki 2019-ben kampányfőnöke volt az ellenzéki összefogásnak, amelynek egyébként nem voltak rossz esélyei arra, hogy megverje a Kaczynski által vezetett kormánypártot, a Jog és Igazságosságot. Az állami televízió, amely kormányzati ellenőrzés alatt áll, ahogy Magyarországon is, közzétette az SMS-eit azért, hogy lejárassák. Akkoriban nem tudtuk, de mára egyértelművé lett, hogy ezeket a kormány szivárogtatta ki a szerkesztőségnek. A szenátor szerint ennek, illetve annak, hogy beleláttak a munkájába, akkora hatása volt a választásra, hogy azt meg kellene ismételni, mert az ellenzék sokat veszített emiatt. A másik fontos személy, akit megfigyeltek, egy független ügyésznő, Ewa Wrzosek volt. Ő ki akarta vizsgálni, miért került 77 millió zlotyiba a kormány által erőltetett, majd meg sem tartott levélszavazás a végül elhalasztott 2020-as elnökválasztáson. Egy másik ügyész bűncselekmény hiányára hivatkozva már 3 órával később leállította a nyomozást. Végül az igazságügyi miniszter, aki egyben a főügyész is, Wrzosek ellen indított vizsgálatot. Áthelyezték egy 400 kilométerrel távolabbi városba, ami megszokott gyakorlat az igazságügyi minisztériumnál, ahol ezt teszik azokkal, akik nem lojálisak a főügyészhez. A harmadik megfigyelt személy, akiről tudunk, egy ügyvéd, Roman Giertich, aki korábban parlamenti képviselő és egy szélsőjobboldali párt vezetője volt, de ma már mérsékeltnek számít, és Donald Tusk, illetve más ellenzéki vezetők szövetségese. A kormány hónapokig tagadta a Pegasus megvásárlását, míg pár napja maga Kaczynski ismerte be egy interjúban, ahol azzal indokolta a döntést, hogy erős Lengyelországra van szükség, amelynek eszközök kellenek ahhoz, hogy megvédje magát.

Mondta az ATV-nek a lengyel újságíró.

Kapcsolódó

pegasus

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük