Parkolási tilalom a Népligetben

Hétfőtől hétköznap napközben tilos lesz gépkocsival behajtani a Népliget Könyves Kálmán körút és Üllői út által határolt részén húzódó sétányaira a zöldterület védelme, az elmúlt időszakban kialakult, a parkot károsító parkolási gyakorlat visszaszorítása érdekében, írja BKK.

Tiltás kis feloldásokkal

 Az esti és a hétvégi rendezvények idején a behajtás továbbra is biztosított marad, hétköznap napközben a környéken található P+R parkolókat és a fizetős parkolóövezetet kell használni.

Az elmúlt időszakban a Népliget környezetében kialakított várakozási övezetek miatt munkanapokon számos gépkocsival közlekedő választotta parkolási helyéül a Népliget belső úthálózatát, ez azonban ellentétes a Népliget közparki funkciójával. Ezt a parkolási gyakorlatot akarja visszaszorítani a Fővárosi Önkormányzat kérésére bevezetett új forgalmi rendje.  Hétfőtől a Népliget egyes parki útjaira – a Hazlinszky Frigyes sétány, a Hell Miksa sétány, a Rapaics Raymund sétány érintett részére – munkanapokon 6 és 18 óra között tilos lesz a behajtás. A tiltás alól a BKK, a VOLÁN járatai, a taxik, a FŐKERT járművei, a kerékpárral közlekedők és az engedéllyel rendelkezők képeznek kivételt.

Kép.: BKK

A kiemelt közcélú zöldterületekről szóló  fővárosi rendelet értelmében a Népliget kiemelt közcélú zöldterület, fenntartásáról és fejlesztéséről a kerületi önkormányzatokkal együttműködve a Fővárosi Önkormányzat gondoskodik. A park területe  védett övezetnek minősül, amelyre a behajtás, és ahol a várakozás feltételekhez kötött. Ezt erősíti a fővárosi zöldfelületi rendszerbe tartozó zöldterületek védelméről, használatáról, fenntartásáról és fejlesztéséről szóló rendelet is, melyek kimondják, hogy járművel csak a zöldfelületek erre a célra kijelölt útjain lehet közlekedni, továbbá gyepfelületre, parkosított területre gépkocsival vagy más járművel behajtani, beállni tilos.

A Népliget útjain való parkolás helyett a gépkocsival közlekedőknek érdemes a környéken található Népliget P+R parkolót, KÖKI Terminál P+R parkolót, vagy a nemrég kialakított várakozási övezetekben található parkolóhelyeket választani. További lehetséges alternatíva számukra az egyéni közlekedés helyett a közösségi közlekedés járatainak igénybevétele.

Kétségtelen tény azonban, hogy a közösségi közlekedés jelenlegi fővárosi helyzete és minősége egyáltalán nem nevezhető csábítónak. Mindezzel együtt úgy gondoljuk, abban a közlekedési káoszban ami a fővárosra ezen a nyáron is vár a népligeti parkolás ügye, csak csepp a tengerben.

Kapcsolódó

Nyári útlezárások, csak, hogy meg ne lepődjön – Nehéz két hónap elé nézünk Budapesten

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük