Van olyan kamupárt, amelynek a vezetőjét épp azzal vádolják, hogy négy éve nem tud elszámolni a 2014-ben kapott kampánytámogatással. Ennek ellenére most is kaphat pénzt. Az állam négy éve százmilliókat hiába próbál behajtani a kamupártokon, de félő, hogy most is ez lesz.
[mnky_ads id=”10551″]
Most minden eddiginél több, összesen 23 párt állított országos listát. A napokban kiderült, sokan közülük csaltak az ajánlóívekkel, a jelöltek hamis aláírásokkal, néha halottak adataival igyekeztek elérni azt, hogy indulhassanak az országgyűlési választásokon.
[mnky_ads id=”10552″]


Azért van a rengeteg esélytelen jelölt, mert a hivatalos jelöltség egy zsák pénzzel jár.

  • Minden képviselőjelöltnek jár fejenként 1.025.014 forint.
  • A képviselőjelölt dönthet úgy, hogy ezt a támogatást nem maga használja fel, hanem felajánlja a pártjának, már ha az képes volt országos listát állítani.
  • Országos lista állításhoz legalább 27 egyéni jelöltre van szükség, de az országos listát állító pártok alapból jogosultak egy több mint százmillió forintos állami támogatásra. Ráadásul minél több a képviselőjelöltjük, annál nagyobb összegű a támogatás. Így összesen akár 612 millió forintot is kaphat egy párt az államtól.

Ezzel persze el kell számolni, de az emblémázott golyóstolltól kezdve az ételen, a szálláson, a ruhán keresztül egészen a mobil-előfizetésig számtalan dologra lehet költeni.

2,2 milliárd forint pártoknak, akikről a kutya sem hallott még

Az már biztos, hogy az idei választáson 23 pártnak sikerült országos listát állítania, így ők mind jogosultak a pártoknak nyújtandó állami támogatásra.

Nekik összesen 5,8 milliárd forint állami támogatás jár. Ennek a pénznek a jó részét a nagy, látható politikai tevékenységet végző pártok támogatásai teszik ki.

Azonban indul 13 olyan párt is, amelynek jóformán semmi esélyük sincsen arra, hogy a jelöltjeik a parlament közelébe jussanak, vagy hogy egyáltalán beleszóljanak a nagypolitikába.

A legzűrösebb kamupárt: az Összefogás Párt

Szepessy Zsolt pártja négy évvel ezelőtt is indult a választáson, 0,13 százalékot értek el, miközben 299 millió forint kampánytámogatást vettek fel.

Szepessy Zsolt ellen számvitel rendjének megsértése miatt jelenleg is büntetőeljárás folyik. 2016-ban a 2014-es választásra felvett kampánytámogatásokkal való elszámolás szabálytalanságai miatt emeltek vádat ellene.

Szepessy a párt listavezetője, de egyéniben is indul Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A Nemzeti Választási Bizottság meg is akarta akadályozni a párt listaállítását, mondván, hogy a jelöltek ajánlásgyűjtésének szabályszerűsége több esetben is megkérdőjelezhető volt, Szepessy ellen pedig eljárás van folyamatban. A Kúria azonban felülírta az NVB döntését, és indulni engedték az Összefogás Pártot, amely így akár 306 millió forint kampánytámogatást is igényelhet, a jelöltjeik pedig összesen 67,5 millió forintra jogosultak.

(Forrás: 444)
[mnky_ads id=”4666″]
[mnky_ads id=”4670″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét