Patyomkinszk és a foci-vb

Tetszik tudni, hol van Patyomkinszk? Rosztov mellett, és arról ismert, hogy nem ez a neve. Sőt, tulajdonképpen nincs is neve: ez egy teljesen névtelen nyomornegyed, amit azonban a foci-vb miatt egészen egyszerűen elfalaztak a világ elől. Vagyis nem egyszerűen  falazták el, hanem az ősi orosz hagyományok szellemében tették.

Mint arról a 444 beszámol, „Az orosz hatóságok a létező legegyszerűbb megoldást választották Rosztovban egy esztétikaivá átminősített szociális probléma megoldására. A nyári focivébére készülve úgy gondolták, hogy egy szegények lakta, ennek megfelelően elég lepukkant falut úgy lesz a legegyszerűbb elrejteniük a világbajnokságra érkező turisták elől, ha szimplán felhúznak köré egy magas falat. Fel is húzták, de még hogy! A fal telkeken halad át, van ház, aminek a kapuját is befalazták.” (444)

Ha kicsit jobban utánajárunk, például megnézzük az alábbi, öt perces videót, rájövünk, hogy sokkal többről van szó, mint egy egyszerű falról.

Ez voltaképpen az álcázás remekének indult, csak nem az lett:

a bádogfal a házak kerítésétől fél méteres távolságban húzódik, és csak kicsit magasabb az összes épületnél, épp, hogy ne lehessen látni a hullámbádog viskókat. Azonban az autópályán közlekedő turistákban felmerülhet a jogos kérdés, hogy mi van a kerítés mögött, mit kellett elkeríteni – nos, adott távolságonként házak álhomlokzatai tűnnek fel a térelválasztó elem mögött. Zöldben, rózsaszínben, kékben – de arra már nem ügyeltek, hogy többféle legyen belőlük, így aztán ugyanazt az egyemeletes, öt ablakos álhomlokzatot csodálhatja a közönség, különböző színekben, mintha ez lenne a típusház Rosztovban. Persze, a fal mögött nincs semmi, csak tartóállványzat, és ha mögötte van a Nap, átsüt az ablakokon, átvilágít az egész hazugságon – csak hát ez a hatóságokat nem érdekli. Ők megoldották az „esztétikai” problémát, a szociális nem is érdekli őket, éspedig a legnemesebb orosz hagyományok szellemében oldották meg.

Patyomkin herceg találta fel ezt a módszert. Ő ugyanis komoly pénzeket kapott Katalin cárnőtől a Dnyeper vidékének felvirágoztatására, csak ezek a pénzek elköltődtek, elmulatódtak… egyszer csak jött ám a hír, hogy odalátogat a cárnő! Gyorsan felhúzott pár ilyen álfalut, amiben csak a házak homlokzatai álltak, leszerződtetett egy csomó színészt, hogy játsszák el a boldog muzsikokat és meg is úszta az inspekciót.

Egyszóval, nincs új sem a Nap alatt, sem Oroszországban.

De az orosz népnek sincs humora, ha az eddig névtelen nyomornegyedet ezentúl nem Patyomkinszknak hívják.

Különben pedig nem túl bölcs dolog ezeket a helyeket elkeríteni. Foci szempontjából főleg nem.

Ilyen negyedekből jönnek a legnagyobb játékosok ugyanis…

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Kozákok a foci-vb-n

Előkóstoló a foci-vb-n

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük