Paul Lendvai Bécsben élő magyar származású újságíróval készített interjú az azonnali.hu-ban jelent meg. Az idén augusztusban kilencvenéves publicistának a hazai közélettel is összefüggő gondolatait szemléztük.

Külpolitikai különútjaink….

Az osztrák Szabadságpárt kapcsán megfogalmazta, nagy veszélyt jelentenek a külpolitikai különútjaik: Strache nagyon közel áll Putyinhoz, Orbánhoz, Milorad Dodikhoz. Ez nagyon nagy baj:

- Hirdetés -

“Strachéék imádják Orbánékat. Kurz jó politikai érzékkel tudja, hogy ő csak bepiszkolná magát Orbánnal.”

Szóba került, a Fidesz szereti magát egyenesen a zsidóság védelmezőjeként beállítani. A muzulmánellenesség kezdi felülírni a régi antiszemitizmust:

“Egyszerűen arról van szó, hogy ilyen cinikus és dörzsölt politikus mint Orbán, ma gyakorlatilag nincs Európában. Ahhoz hogy társra találjon cinizmusban és dörzsöltségben, tényleg egészen Izraelig kell mennie,és Benjamin Netanjahuval barátkoznia. Netanjahuval az is közös, hogy ő is kiszolgálja a saját szélsőségeseit.”

Az a fránya “rossz érzés…”

Lendvai szerint a magyarországi zsidóknak félelemre nincs oka a – „csak“ rossz érzésre:

“Tény, hogy nem könnyű egy olyan országban élni, ahol az antiszemitizmust sztaniolpapírba csomagolva eladják az iskolákban. Eleve az ahogy már a magyar történelmet tárgyalják, amiben a magyarok csak áldozatok, soha semmiért nem felelősek, bizonyosan nem kellemes érzés, azoknak, akiknek a családtagjait, mint akár az én családomban is, megölték.” /……. / “De persze Orbánék a Köves Slomóval vagy Netanjahuékkal sikeresen palástolják magukat. Hát hogyan lehetne egy olyan kormány antiszemita, amely ennyi pénzt ad egy ortodox rabbinak?! Sikeresen megosztották tehát a zsidó közéletet – mármint a felszínen, mert persze Köves Slomó mögött alig áll tényleges társadalmi támogatás.”

A Fidesz jobbról előzi a Jobbikot

A Fidesz annyira ügyesen takarózik, hogy hiába előzte be már rég jobbról a Jobbikot, még mindig a Jobbik számít a nyugati sajtóban „náci pártnak“:

“A nyugati sajtóban továbbra is él ez a kép. De hát ez nem is teljesen igaztalan, hiszen annyi kép, mondat van a Jobbikról, amely a párt szélsőjobboldaliságát mutatja, hogy nem is lehet elvárni nagyon másfajta címkét.”/…. / “A Jobbik egy széteső párt. Biztos lesz tizenöt százaléka, de több nem.”

A publicista szerint nem kellett volna nyílt koalíciót csinálni a Jobbik és a baloldal között. De a háttérben, titokban megállapodhattak volna kölcsönös visszalépésekről:

“És egy ilyen helyzetben tényleg – ahogy Heller Ágnes mondta – „befogott orral” le lehetett volna szavazni a Jobbik egyéni jelöltjére. A politikához hozzátartozik a titkos háttér-tervezés, de erre teljesen képtelen volt a baloldal és a Jobbik. Most már persze úgyis mindegy. A Fidesz által minden fronton kiépített hatalmi helyzetben nincs jelentősége annak, hogy akkor most a Jobbiknak mi is a nyugati címkéje, vagy ki kivel fog össze. Ez már elúszott.”

A kizárás….

Úgy gondolja, jelentősége lenne a Fidesz jelenlegi pártcsaládjából történő kizárásának, mert azt mutatná, hogy az Európai Néppárt számára az erkölcs többet ér, mint a mandátumok száma:

“Persze nem lesz semmi. Orbán nagyon jól tudja, meddig mehet el, állandóan ezzel játszik–elmegy a falig, aztán vissza.

Hangsúlyozta, Orbán ma már európai tényező:

“Hallatlan politikai tehetsége és persze szerencséje van. Rögtön észrevette már 2015 elején Párizsban, amikor a Charlie Hebdo elleni támadás volt, hogy a bevándorlás témája lehet az új mozgósító ügy. Ezt akkor egyetlen más európai politikus se vette még észre. Magyarországon se reagált az ellenzék. Pedig a magyar lakosság többsége, beleértve Konrád Györgyöt is, amellett volt már nyáron, hogy legyen a határfal.”

Kitért arra,1957 február óta Ausztriában él. Neki még életében Ausztriában senki se tett antiszemita megjegyzést, még utcán se hallott ilyet:

“Egyetlen kivétellel: egy török vagy arab taxis jó tíz éve, amikor színházba tartottam. Ma is sajnálom, hogy nem állíttattam meg a taxiórát, és nem szálltam ki azonnal a kocsiból.”

Magyarországon azonban rosszul érzi magát:

“Ha az ember elsétál oda, ahol embereket öltek meg, vittek el. De Magyarországon eleve több utcai antiszemitizmus van, mint Ausztriában.”/ …/ “… Ausztriában mástól nem hallottam antiszemitizmust. Bécsben rámosolyognak az emberre inkább.”

A teljes interjú az azonnali.hu-n olvasható.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét