PDSZ: május elején felelős tanár nem érettségiztet, felelős szülő pedig nem küldi a gyerekét érettségizni!

Május 4-től 78 ezer diákot akar érettségiztetni a kormány. A PDSZ álláspontja: május elején felelős tanár nem érettségiztet, felelős szülő pedig nem küldi a gyerekét érettségizni!

A lehető legrosszabb döntést hozta a kormány:

hiába kérték a szakmai szervezetek és szakszervezetek a széleskörű szakmai egyeztetést, a mai napon Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy már május elejére(!) írásbeli érettségit szervez a kormány, amelyet két hét alatt bonyolít le. Ezzel a lehető legnagyobb kockázatnak teszi ki az érettségiben résztvevő felnőtteket és diákokat, családjaikat, továbbá veszélyeztetett korú vagy egészségi állapotú hozzátartozóikat.

Úgy gondoljuk, hogy amíg a Maradj otthon! – elvárás érvényben van,

senkinek nincs joga kockáztatni, akár egyetlen ember egészségét és életét sem!

A most bejelentett intézkedés önmagában megkérdőjelezi az eddigi korlátozó rendelkezések hitelét, s az a fegyelem, amellyel a magyar társadalom alkalmazkodott a kialakult helyzethez, lazulni fog és az eddigi áldozatok értelmetlenné válnak. Hiszen ezekben a napokban a kormány egyrészt betegeket küld haza a kórházakból, tízezrével szabadítja fel – hatalmas áldozatok árán – a kórházi ágyakat, ugyanakkor érthetetlen módon a diákok és tanárok tízezreit pedig tömegesen vizsgázni küldi.

¤ FELSZÓLÍTJUK A TANÁROKAT, HOGY JELEZZÉK AZ INTÉZMÉNYVEZETŐJÜKNEK, HOGY JELEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NEM KÍVÁNNAK KÖZREMŰKÖDNI AZ ÉRETTSÉGIBEN.

¤ FELSZÓLÍTJUK A SZÜLŐKET, HOGY TILTAKOZZANAK ŐK IS A GYERMEKÜKET ÉS CSALÁDJUKAT VESZÉLYEZTETŐ DÖNTÉS ELLEN.

Ez annál is inkább fontos a tanárok tekintetében,

mert adott esetben ez nemcsak lehetőség számukra, hanem jogszabályi kötelezettség is. Fontos tudni, hogy a munka törvénykönyvének 54. §-a szerint

ha az elrendelt munkavégzés a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, a munkavégzést meg kell tagadni, továbbá ha a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyezteti, a munkavállaló a munkavégzést megtagadhatja.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük