PDSZ: meg tudjuk akadályozni, hogy április 19-én a kormány megnyissa a nevelési-oktatási intézményeket! - Városi Kurír

Sorting by

×

PDSZ: meg tudjuk akadályozni, hogy április 19-én a kormány megnyissa a nevelési-oktatási intézményeket!

A PDSZ felhívja a tanárok figyelmét arra, hogy a hatályos jogszabályokra hivatkozva megtagadhatják a jelenléti munkavégzésre adott utasítás végrehajtását – sőt, kötelességük is megtagadni a munkavégzést, ha a gyermekek, diákok egészsége, biztonsága nem szavatolható. Mintalevelet közölnek az utasítás – nem a munkavégzés! – megtagadásának bejelentésére.

Hirdetés

“A hatályos jogszabályokra hivatkozva megtagadhatjuk a jelenléti munkavégzésre adott utasítás végrehajtását – míg a munkavégzésre továbbra is rendelkezésre állunk.”

“Az április derekára időzített intézménynyitásnál sok szempontból is felmerül, hogy nem szavatolható a munkavállalók, diákok, gyerekek – és családjaik – biztonsága.

A most életbe lépett szabályok szerint zárt kereskedelmi helyiségekben 10 négyzetméterenként egy vásárló bent tartózkodása megengedett, szigorúan maszkban – a nevelési-oktatási intézmények esetében ezzel szemben egy 50 négyzetméteres helyiségben nem öten, hanem adott esetben harmincan is lehetünk, ráadásul úgy, hogy még a maszkviselés kötelezettsége sem előírás.”

-írta a PDSZ.

“A fenti érvek mentén jól látható, hogy az egyetlen felelős döntés ebben az időpontban az osztálytermi oktatásra, jelenléti foglalkozásokra adott utasítás megtagadása lehet.

Fontos, hogy nem a munkavégzést tagadjuk meg, arra továbbra is rendelkezésre állunk – kizárólag ezt az utasítást. Azaz digitális munkarendben továbbra is a munkáltatónk rendelkezésére állunk.

HOGY LEHET SIKERES AZ UTASÍTÁS MEGTAGADÁSA? HOGYAN CSINÁLJUK?

Ahhoz, hogy ezt tegyük, a cikk végén keretben található levelet kell elküldenünk, az alábbi lépések szerint.

  • 1.) Legyünk hozzá elegen! Először is: egy teljes vagy egy fél nevelőtestületet nem lehet retorzióval sújtani, sőt egy negyedet sem igazán. Ha sokan fogunk össze és állunk a kezdeményezés mögé, védettebbek is vagyunk. Hasonló okból nem is javasoljuk, hogy egyenként küldjétek el ezeket a leveleket. Egyenként nehezebb dolgunk van – hosszas jogi eljárásokra is sor kerülhet.
  • 2.) Hogyan szervezzük meg a járvány alatt? A járvány alatt digitálisan fogjátok eljuttatni ezt a levelet az intézménybe. Ehhez arra van szükség, hogy mindenki, aki alá kívánja írni ezt a levelet, emailben küldjön egy hozzájárulást annak a kollégának, aki a többiek nevében a levelet elküldi az intézménynek. Pl. másolja be a levél szövegét és írja oda, hogy „hozzájárulok, hogy a nevem szerepeljen a levél alatt”.
  • 3.) Küldjük el a levelet úgy, hogy mindenki, aki emailben hozzájárulását adta, legyen feltüntetve aláíróként a levélen. Ebben az esetben nem szükséges személyesen, papíron aláírni – de a válaszemaileket, amelyek alapján küldjük a levelet, tartsuk meg.
  • 4.) Jelezzük, hogy elküldtük a levelet! Csak így tudjuk kommunikálni, hogy hány nevelőtestület tagadta meg ennek az utasításnak a végrehajtását – így nagyon fontos, hogy ezen a kérdőíven nevelőtestületenként egy ember jelezzen vissza:

Ne feledjétek: mi vagyunk alkupozícióban, és minél többen vagyunk, annál könnyebb dolgunk lesz!”

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.