Bedőlhet Pécs városa – nyílt levél a polgármesternek

Napokon belül tárgyalja a Pécs városát csődközelbe vivő Páva Zsolt vezette fideszes többségű közgyűlés az önkormányzat 2018 évi költségvetési rendeletét, de a sok milliárd forintos költségvetési hiány okainak vizsgálatával megbízott Hoppál Péter vezette tényfeltáró bizottság nem tett le még semmit az asztalra. Fel fogják egyáltalán  fideszes képviselők és az általuk megbízott bizottság, hogy milyen hatalmas kárt okoztak Pécsett? Erről is kérdezte Páva Zsoltot nyílt levélben Berkecz Balázs, az Együtt helyi politikusa.

dr. Páva Zsolt részére

Tisztelt Polgármester Úr!

Pécsiként hosszú ideje várom, hogy közzétegyék a város gazdasági problémáinak okainak vizsgálatával megbízott, Hoppál Péter által vezetett eseti bizottság jelentését. Az eltelt közel 6 hónap alatt bőven lett volna lehetőség értékelni a város és cégeinek eladósodottságát, a jelentős költségvetési hiány okait és fel lehetett volna tárni a felelősöket is. Sajnos erre a mai napig nem került sor, amiből arra következtetek, hogy talán a bizottsági elnöke és tagjai nem tudnak megbirkózni a feladattal. 

Különösen sajnálatos, hogy a város 2018 évi költségvetési rendelete – melyet március 14-én tárgyal a közgyűlés – úgy került benyújtásra, hogy ehhez nem ismertek a tényfeltáró bizottság által feltárt költségvetési problémák. Fel tudják egyáltalán mérni, hogy Önök milyen hatalmas kárt okoztak Pécsett?

Legyen szíves tájékoztatni arról is, hogy például Schneider János személyére – mint bizottsági tagra – ki tett javaslatot. Milyen képesítéssel rendelkezik Schneider úr, ami alkalmassá teszi, hogy a szakkérdésekben vizsgálódó bizottság tagja legyen? Van e összeférhetetlenség Schneider úr bizottsági tagsága és a városhoz köthető cégeknél betöltött tisztsége között?

A megbízásuk előtt vizsgálták-e a tényfeltáró bizottsági tagok fedhetetlenségét? Tudják-e, hogy folyik-e bármelyikük – vagy érdekeltségükben álló cégek – vonatkozásában bármilyen eljárás (pl: adóigazgatási, büntető, stb.), ami akár a bizottság munkáját is veszélyeztetheti?

Kérem adjon arról is tájékoztatást,

hogy kik tagjai még a mai napon a bizottságnak, mert információim szerint van, aki visszaadta azóta a megbizatását.

Kérem adjon arról is tájékoztatást, hogy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2018. évi költségvetési rendeletének elfogadásához készült előterjesztés 05-5-251-2hm számon jelzett mellékletében felsorolt és közel 2,5 milliárd forint bruttó értékre becsült 27 db önkormányzati ingatlannak mi lesz a sorsa? Valóban ezeket is elherdálja Pécs fideszes többségű közgyűlése, hogy ebből fedezze az Önök dilettáns költségvetési politikája által okozott károkat?

Végül kérem válaszoljon arra is, hogy a pécsi önkormányzat eladósodásában komoly szerepet játszó közvilágítási rendszer korszerűsítési projekt adatait – mely projekt közbeszerzési feltételeinek valamiért csak az ELIOS Innovatív Energetikai Zrt. tudott eleget tenni – mikor szíveskednek nyilvánosságra hozni? 

Várom őszinte és gyors válaszát. 

Végezetül tájékoztatom, hogy a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 171. § (1) bekezdése alapján a pécsi közvilágítási projekt ügyében 2018 március 7-én feljelentést tettem a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettes vagy tettesek ellen a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény a Btk. 373. §. szerinti csalás, illetve a Btk. 376. §-ába ütköző hűtlen kezelés, a Btk. 377. §. szerinti hanyag kezelés valamint a Btk. 305. §. szerinti hivatali visszaélés bűncselekménye megvalósulása gyanúja miatt.

Tisztelettel,

Berkecz Balázs

az Együtt pécsi országgyűlési képviselő-jelöltje

Kapcsolódó

Berkecz Balázs: Orbán a maffiafőnök a fideszes maffiaállam élén

Pálmai Tamás

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük