Pécsett bedöglött a klíma, a Munkácsy-festmények 31 fokban „kapkodnak levegő után”

Úgy tűnik, igyekeznie kell annak, aki az M21 galériában úgy akarja megnézni a Munkácsy kiállítás képeit, ahogy azt a festő eredetileg láttatni akarta, ugyanis az ideális 20 fok körüli hőmérséklet helyett a festmények 30-31 fokban „olvadoznak”.

A május 17-én nyílt, november 17-én záró pécsi Munkácsy-kiállítás

„Kiemelt, egyedi és pótolhatatlan nemzeti kulturális örökségi érték, amely rendkívüli anyagi (műkincspiaci) értéket is képvisel”

– ez a vélemény olvasható a hvg.hu birtokába került kormányzati titkos előterjesztésben a Pákh-gyűjteményről, amelyben Munkácsy-festmények vannak, és amit meg akarnak szerezni.

A megnyitón Hoppál Péter így méltatta a mára úgy tűnik „fontatlanná váló”, 20 millió forintba került kiállítást:

„Bízunk benne, inspirálólag hat az idelátogató kulturális turisták és pécsiek számára, hogy szimbolikusan Munkácsy kezet foghat Csontváryval és ebben a kézfogásban ott van Zsolnay is”

Szintén a kiállítás indulásakor derült ki, hogy Fásy Ádám is a tárlat létrehozói között van:

„Elindítottunk egy kiállítássorozatot, amit én szervezek. Szeretem Munkácsyt, szeretem a magyarságát, ami a képeiből sugárzik, és amiket az idelátogatók meg fognak csodálni”

Ehhez képest a Szabad Pécs arról számolt be,

hogy a pécsi Munkácsy-kiállítás helyszínén, az M21 galériában 29-31 fok is előfordul, magas páratartalommal, ami nem tesz jót a festményeknek. Nem működik a klímaberendezés, csak két ventilátor forog. Szakértők szerint 20-23 fok lenne az ideális a festményeknek, a 30 fok abszurdnak számít.

A portál újságírója a helyszínről felhívta a ZSÖK több vezetőjét is, Magyar Attila gazdasági igazgatót, Vincze Balázs ügyvezető igazgatót és Komor István üzemeltetési igazgatót. Azt kérdezte tőlük, nem tartják-e problémásnak, hogy rendszeresen 30 fok körüli hőmérséklet uralkodik a galériában.

Magyar Attila gazdasági igazgató – noha egyértelmű interjúszituációban volt – először értetlenkedett, hogy mi köze van neki ehhez az egészhez, aztán közölte újságírónkkal, hogy írja nyugodtan a hülyeségeit, és a harminc fokjait, ő szarik rá – olvasható a szabadpecs.hu-n, ahol további részletek is olvashatók az „izzasztóról”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük