Pénteken fantasztikus idő lesz, de hétvégére benti programmal is készüljön!

A hosszú hétvége első napján verőfényes napsütésre számíthat, használja ki, mert a továbbiakban szükség lesz ernyőre és kardigánra is.

Csütörtökön és pénteken is napos, szép őszi időre számíthatunk, szombaton viszont többfelé beborul és esni fog az eső az Időkép előrejelzése szerint.

Csütörtökön

északon, északnyugaton többfelé képződhet pára, köd, tartósan ködös, párás, alacsonyszintű rétegfelhőzettel borított területek elsősorban az északi határ közelében lehetnek, máshol napos lesz az idő. A déli, délnyugati tájakon feltámadhat a szél.

Délután délen, délnyugaton 20 fok körül, máshol 13-18 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken, a nemzeti ünnepünk reggelén többfelé párásan, ködösen indul az ország északi felén, majd napközben az ebből kialakuló rétegfelhőzet tartósan megmaradhat, ezeken a tájakon csak rövidebb időre bújhat elő a nap. Délebbre viszont feltámad a szél, délnyugaton erős lökések kísérhetik a délnyugati szelet. Utóbbi tájakon hosszabb napos időszakok ígérkeznek.

A tartósan felhős északi megyékben 13-16 fok várható, ugyanakkor délen 21-22 fokig melegedhet a levegő.

illusztráció: eumet.hu

Szombat

reggel az északi tájak ismét párásak, ködösek lehetnek, emellett már többfelé megnövekszik a felhőzet. A nap első felében többfelé alakulhat ki kisebb eső, zápor, délután kisebb területre, a déli tájakra szorul vissza a csapadék. Helyenként feltámadhat az északnyugati szél.

A maximumok 13-20 fok között alakulnak.

Vasárnap

északon, északnyugaton süthet legtöbbet a nap, de napközben délkelet felől megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé ered el az eső. Csendes őszi esőre számíthatunk, jelentős mennyiség nem valószínű.

Az északkeleti szél többfelé feltámadhat, délután 13-18 fokot mérhetünk, a magasabb értékeket az ország északnyugati felén.

További kilátások

Hétfőn élénk déli szélre, változó felhőzetre, a keleti országrészben erősebb felhősödésekre és ott előreláthatólag egy D-É irányban átvonuló csapadékmezőből szórványosan előforduló esőkre, záporokra van kilátás. Napsütésre inkább nyugaton van esély.

Kedden felhőzet melletti időszakos, szűrt napsütés ígérkezik napközben. Estére borongósabbra fordulhat, nyugaton kisebb eső is eshet.

Szerdára zömmel erősen, olykor vékonyabban, szakadozottan felhős idő most a legvalószínűbb. Szórványos, időszakos záporokra a délnyugati, déli térségben van esély.

Biometeorológia

Csütörtökön gyenge melegfront és élénk, a Dunántúl térségében eleinte erős déli, délnyugati szél okozhat kellemetlen tüneteket a frontra érzékenyeknek: fejfájás fáradékonyság, aluszékonyság vagy éppen alvászavar jelentkezhet. Az erős szél ingerlékenységet, koncentrációs zavart okozhat. A napsütés és az enyülés kedvezően hat a hangulatunkra, fokozza a motivációt, csökkenti a depressziós tüneteket, javul a szellemi és fizikai teljesítőképességünk. Ajánlott legalább egy rövid sétát tenni a napfényben, amivel immunrendszerünk erősítéséhez is hozzájárulunk. Csapadékra nem kell számítani, így az esernyőket otthon hagyhatjuk.

Pénteken frontmentes időnk lesz ugyan, de a dél felől érkező meleg levegő, illetve átlagosnál több fokkal magasabb hőmérséklet hatására továbbra is melegfronti jellege lehet a légkörnek. Elsősorban az indokolatlan fáradtság, álmosságérzet, tompultság a jellemző tünet, melyen az ünnepnap miatt viszonylag könnyű segíteni: egy alapos pihenést követően hasznos lehet egy hosszabb vagy rövidebb séta a szabadban. A fényszegény téli félévben ajánlatos kihasználni a napsütéses időszakokat, mert a napfény jótékony hatással van mind fizikai, mind szellemi egészségünkre! Szombatra virradóan egy gyenge hidegfront közelíti meg térségünket, de jelentős élettani hatása várhatóan nem lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük