Ausztriába utazik? Péntektől csak kötelező regisztrációval lehet belépni az országba!

A koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések részeként január 15-étől kötelező előzetes elektronikus regisztrációval lehet csak belépni Ausztriába – áll az egészségügyi minisztérium közleményében.

A regisztrációs kötelezettség minden Ausztriába beutazni szándékozóra vonatkozik, beleértve az osztrák állampolgárokat is

A korábban elrendelt tíz napos karanténkötelezettség továbbra is érvényben van, a karantén alól csak az ötödik napon lehet mentesülni saját költségre elvégzett negatív teszteredmény alapján.

Kivételt csak az ingázók, az átutazók és az előre nem látható családi okból – például temetés – beutazók jelentenek, rájuk sem a karantén, sem a regisztrációs kötelezettség nem vonatkozik.

Azok a személyek, akik a koronavírus-járvány által kevésbé sújtott országból érkeznek a karanténkötelezettség alól mentesülnek ugyan, de az elektronikus regisztráció alól nem. Ezen országok listáját folyamatosan frissítik, jelenleg Európában csak Izland, Finnország, Norvégia, Görögország és a Vatikán tartozik ebbe a körbe.

A beutazó személyeknek esküt helyettesítő módon is nyilatkozniuk kell a karanténkötelezettség vállalásáról, az erről szóló nyomtatványt pedig lehetőleg már a beutazáskor magukkal kell vinniük kitöltve.

72 óránál nem régebbi negatív teszt birtokában lehetséges a beutazás azoknak, akik

  • humanitárius bevetésen résztvevő személyek,
  • szakmai/üzleti célból beutazó személyek,
  • egészségügyi okokból történő beutazás esetén egy kisérő személy,
  • bírósági vagy hatósági megjelenési kötelezettségüknek, mint például a bírósági tárgyalásra szóló idézésnek, eleget tevő, beutazó személyek,
  • harmadik országbeli állampolgárok, amennyiben rendelkeznek a 2005 évi osztrák idegenrendészeti törvény 95§ szerinti fényképes igazolvánnyal (osztrák polgári törvénykönyv. 100/2005).

A beutazás előtti online regisztrációnál

nemcsak a nevet és elérhetőséget kell megadni, hanem azt is, hol tartózkodott a beutazni kívánó az előző tíz napban.

Ezzel akarják kiszűrni, hogy például valaki Dániából – amennyiben átrepül Finnországba – a karanténkötelezettséget elkerülve léphessen be az országba. Az adatokat a beutazástó számítva 28 napig tárolják, majd törlik a rendszerből.

Az online regisztráció után mindenki kap egy visszaigazoló e-mail-t,

amelyben tájékoztatják az Ausztriában éppen érvényben lévő szabályozásról, a karanténkötelezettségről, illetve az ez alól való mentességről.

A visszaigazolás tartalmaz egy QR-kóddal ellátott PDF fájlt, amelyet kinyomtatva vagy elektronikus formában a határon be kell mutatni. A regisztrációhoz szükséges elektronikus formanyomtatvány szerda dél óta rendelkezésre áll az egészségügyi minisztérium honlapján.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1917 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 385 750 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2179, az intenzív kezelésre szorulók 354-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 49-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 6868-ra emelkedett.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás

igazságügyminiszter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.