Pénzhamisítók buktak le – Nem aprózták el, a szó valós és átvitt értelmében sem

Elfogtak három pénzhamisító  férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy hamis 20 ezer forintos és 100 eurós bankjegyeket hoztak forgalomba – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kedden a police.hu oldalon. Az ilyen bűncselekmény hazánkban az elmúlt évszázad első harmadában volt igazán jellemző.

Hamis a 20 ezres

Azt írták, hogy a nyomozást még tavaly májusban indították, miután több helyszínről hamis 20 ezer forintos bankjegyekről érkeztek bejelentések. A gyanú szerint egy 29 éves férfi tavaly áprilistól hamis 20 ezer forintos bankjegyeket készített abból a célból, hogy azokat forgalomba hozza. A beváltásban egy 30 éves férfi is segítette a hamisítót, aki a hamis pénzzel főként budapesti üzletekben, kisebb értékben például dohányterméket, pékárut vásárolt.
Az ebből származó bevételeket elosztották; összesen 237 hamis bankó került így a pénzpiacra – tették hozzá- írta meg az MTI.

Sorra került az Euró is

A hamisító a rendőrségi közlemény szerint nem állt meg a magyar pénz hamisításánál, legalább negyven 100 euróst is gyártott, amelyet egy másik ismerősének adott át továbbértékesítésre.
A nyomozók január 11-én három budapesti helyszínen tartottak kutatást, a bizonyítékokat lefoglalták, és mindhárom gyanúsítottat elfogták.
Pénzhamisítás gyanújával hallgatták ki őket, a hamisítót és első társát őrizetbe vették, a bíróság döntése alapján mindketten bűnügyi felügyeletbe kerültek, míg harmadik társuk szabadlábon védekezhet. Jelezték azt is, hogy az eljárás során a nyomozók a bűncselekményben részt vevő további személyeket is felkutatják.

A nagy magyar frankhamisítási botrány

1925 végén bombaként robbant a magyar közéletben, hogy kormányhoz közel álló, magas beosztású személyek pénzhamisítási ügybe keveredtek. Az ügy lefolyása ismerős a mai szemlélőnek: mindenki vádolt mindenkit, csak végül az nem derült ki, mi is történt valójában.

Kontár munka 
A bankjegyeket több szakértő is megvizsgálta, köztük például Baross Gábor, a takarékpénztár elnöke. Egybehangzó véleményük szerint a minőségük nem volt megfelelő, hiszen a papír különbségein kívül több egyéb eltérés is megfigyelhető volt. Összességében úgy ítélték meg, hogy szakemberek, hogy a pénzhamisítók műve  megtévesztésére nem alkalmas az elkészült hamisítványok silányak, ám talán a lakosságot át lehet verni a bankjegyekkel. A rossz minőség állt annak hátterében is, hogy a pénzt Franciaországon kívül kívánták forgalomba hozni- Origó.

(Ezekről írtunk ma reggel)