A fideszes vezetőkhöz kötődő ügyvéd az orosz metróüzlet után a Paks 2-ben is megjelent

Bár a nevét kevesen ismerik, Perenyei Tamás fontos ember. Az 51 éves ügyvéd államtitkár volt az első Orbán-kormányban, baráti viszonyt ápol Csányi Sándor OTP-vezérrel, valamint szerepe volt annak a megállapodásnak az előkészítésében, amellyel a BKV az oroszokra bízta a 3-as metró felújítását.

Most pedig Perenyei érdekeltsége feltűnt az ország történetének egyik legnagyobb beruházásában, a szintén oroszok által végzett Paks 2-építkezésben is.

Az ügyvéd egyik cége tavasszal nyert el egy megbízást a bővítést végző orosz atomvállalattól, a Roszatomtól. A komoly referenciákkal rendelkező, korábban más atomerőműveknek is bedolgozó vállalat tervezői munkákat fog végezni az új paksi blokkokhoz. A cég tavaly ősszel került Perenyei közvetett tulajdonába.

Perenyeitől ügyvédi irodáján keresztül a Direkt36 megkérdezte, hogy miért szerzett többségi részesedést a cégben, és hogy ebben a döntésében szerepet játszott-e a paksi bővítés. Megkeresésünkre azt válaszolta, hogy nem kíván nyilatkozni, mivel a kérdéseink üzleti-, magán- és ügyvédi titkokat érintenek.

A Roszatom honlapján április elején jelent meg az a szerződéstervezet, amely szerint az oroszok a BDH Engineering Zrt.-t – Perényi új cégét – azzal bízták meg, hogy 70 757 euróért (22,5 millió forintért) tervdokumentációt készítsen Paks 2 kompresszor- és nitrogénállomásához.

Perenyei karrierje az első Orbán-kormány alatt indult be

Perenyei közéleti karrierje akkor indult, amikor az első Orbán-kormány idején, 2000 őszén a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkárává nevezték ki. Perenyeit az államtitkári posztról a Medgyessy-kormány 2002-es megalakulása után leváltották, majd később ügyvédként került ismét reflektorfénybe, méghozzá egy vadásztársaságokkal összefüggő politikai botrány miatt.

Az Átlátszó egyik korábbi cikke Perenyeiről azt írta, hogy Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának a bizalmasa. Az OTP kommunikációs osztálya a Direkt36 megkeresésére a két férfi kapcsolatát barátinak jellemezte.

A Paks 2-ben nemrég feltűnt mérnöki céget Perenyei egy gázkereskedő vállalkozásán keresztül vette meg, amelyet Nordest Energy Kft.-nak hívnak. Ez a cég azzal került be a hírekbe pár évvel ezelőtt, hogy a fideszes vezetésű pestszentlőrinci önkormányzat 2015-ben tőlük vásárolt gázt. A Párbeszéd önkormányzati képviselője azért támadta az üzletet, mert az erről szóló közbeszerzést lebonyolító cég tulajdonosai között offshore cégek is voltak.

(Forrás: Direkt36)

Kapcsolódó:

Heteken belül beindul a paksi bővítés

Kiderült, mi a kormány legféltettebb titka Paks ügyében

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük