Perintfalvi Rita: Hát hűha! Ez aztán a logika! – El fog jönni a számadás órája

Spányi Antal székesfehérvári püspök, a Katolikus Karitasz elnöke, és a Katolikus Rádió vezérigazgatója interjúja amelyet a Népszavának adott alaposan felháborította Perintfalvi Rita katolikus teológust, aki egy hosszabb posztban reagált rá.

“Nem csupán a formális logika alapvető szabályainak mond ellent”

A székesfehérvári püspök egy bődületes interjút adott a Népszavának- kezdődik a teológus posztja- amelyből kiderül, hogy számára a nyílt pártpolitizálás és a Fidesz jelöltjének konkrét támogatása erkölcsileg teljességgel igazolható. Sőt ez szerinte nem is pártpolitika, hiszen Tessely Zoltán, miniszterelnöki biztossal hasonló értékek mentén gondolkodnak. Mivel minden vasárnap ott van a templomban a Fideszes politikus, így amikor nyíltan őt támogatta az április választások során, akkor ez valójában nem is politikai kérdés volt, hanem erkölcsi. Hát hűha! Ez aztán a logika! Mégis az interjú akkor válik csak igazán bicskanyitogatóvá, amikor a Spányi Antal kifejti, hogy mit gondol az orosz-ukrán háborúról. S amikor érveit felsorakoztatja már nem csupán a formális logika legalapvetőbb szabályainak mond ellent, hanem magának Ferenc pápának is, akit ráadásul – rendkívül manipulatív módon – saját torz agyszüleménye alátámasztására akar felhasználni. Az egésztől annyira kirázott a hideg, hogy legszívesebben nem is írnék róla, de ha mi hallgatunk, akkor majd a kövek fognak megszólalni – mondta a Mester egykoron – szóval akkor inkább mondom én! Ha már egyszer katolikus teológus vagyok.

Ki is az a székesfehérvári püspök, Spányi Antal?

A nevét egyszer sem hallottuk, amikor a szegények mellett kellett volna kiállnia, például most a szociális törvény módosítása kapcsán. Hallgatott akkor is, amikor a menekültválság idején a hazánkba érkező, és itt rövid ideig tartózkodó, bajbajutott, nélkülöző embereken püspökként sokat segíthetett volna. De hallgat most is, amikor az ország pedagógusai hónapok óta elszántan küzdenek a tanári szakma méltóságának visszaszerzéséért és az általuk nevelt diákok, vagyis a nemzetünk jövőjéért. Ezek a témák hidegen hagyják Krisztus tanítványát. Nem úgy a háború! Amiről persze megvan a vezér által előírt narratíva. Amit Spányi a maga végtelenül szervilis megalkuvásában lázasan követ, sőt hirdet, gondolom minden vasárnap a szószéken is. Mit is mondott?
Szó szerint idézem a katolikus püspök szavait:
„Az egyháznak világos a háborút elítélő tanítása. Nagyon is sokat imádkozunk azért, hogy legyen békesség. Nem értek egyet azokkal, akik azzal foglalkoznak, hogy ki kezdte. A verekedő gyerekeknél sem azt kell nézni, hogy ki adta az első pofont. A lényeg az, hogy nem szabad verekedni. (…) Az mellékes, hogy ki kezdte. A béke vagy a háború a kérdés. A békesség mindennél többet ér. A Szentatya is azt kéri, hogy üljenek le és tárgyaljanak. Borzasztó dolog, ami Ukrajnában történik, ezt el lehetett volna kerülni. Mindkét oldal óriási veszteségeket elszenvedve pusztítja a másikat, miközben súlyos válság felé sodródik a világ.”

Hogy mi van?

Nem fontos az, hogy ki az áldozat és ki a tettes? Vajon így gondolkodik az egyházon belül elkövetett szexuális erőszakról is? De ne térjek el a lényegtől! Szóval nem fontos, hogy ki az agresszor? Csak hagyják már abba? Tisztelt Püspök úr, annak idején Ön azt mondta volna a Hitlerrel szembeszálló szövetséges hatalmaknak is, hogy ugyan már, minek háborúznak, miért nem engedik meg a gyilkos náci vezérnek, hogy maga alá gyűrje egész Európát, sőt a világot? Ugyan már, minek veszekednek vele? Miért nem nyugszanak bele, hogy sok millió polgári lakost lemészárolt és egy egész népet majdnem teljesen kiirtott a föld színéről? Most tényleg, ezért érdemes veszekedni? Ha visszaütnek, soha nem lesz vége!? Nem mindegy, hogy ki kezdte?
Hát már, hogy lenne mindegy! Ez az elképzelés szégyentelen Püspök úr! Ön hogyan meri kereszténynek nevezni magát? És legfőképpen, hogyan meri Ferenc pápa nevét a szájára venni? De ha már megteszi, akkor legalább idézné, amit az egyházfő nemrégiben üzent Putyinnak és Zelenszkijnek a háború kapcsán. Én idézem Ön helyett is!
Ferenc pápa: „Felhívásom mindenekelőtt az Orosz Föderáció elnökéhez szól, akit arra kérek, hogy állítsa meg az erőszak és a halál spirálját, saját népének érdekében is” – mondta a pápa. “Másrészt, mélyen megrendülve az ukrán nép mérhetetlen gyötrelmei láttán, amit az agresszió következtében elszenvedett, ugyanilyen bizalommal fordulok Ukrajna elnökéhez, hogy legyen nyitott a komoly békejavaslatokra”.
„Mélységesen elszomorít az a tengernyi vér és könny, amelyeket ezekben a hónapokban ontottak. Szomorú vagyok a több ezer áldozat, különösen a gyermekek miatt, és a számos pusztítás miatt, amelyek sok embert és családot tettek hontalanná, és hatalmas területeket fenyeget a hideg és az éhínség. Az ilyen cselekedetek soha nem igazolhatók, soha!”
„Sajnálatos, hogy a világ olyan neveken keresztül ismeri meg Ukrajna földrajzát, mint Butsha, Irpin, Mariupol, Izyum, Zaporizzsja és más olyan helyek, amelyek a leírhatatlan szenvedés és félelem helyszíneivé váltak. Döbbenetes, hogy a világnak ismét atomháborútól kell tartania. Ez abszurd. A háború óriási hiba és borzalom!”

El fog jönni a számadás órája

Spányi Antal katolikus püspök, Ön ezzel a nyilatkozatával méltatlanná vált a hivatására. Persze Önt senki nem fogja ideát számonkérni még egy jó darabig ezért, de ha hisz Istenben, akkor gondoljon arra is, hogy el fog jönni a számadás órája!
S az órát, hogy mikor jön el, senki nem tudhatja…
Dr. Perintfalvi Rita, katolikus teológus

Pin It on Pinterest