Sorting by

×

Pert nyert a Nemzeti Sport kirúgott újságírója a Mediaworks ellen

Sinkovics Gábor három évtizeden át volt a Nemzeti Sport közismert publicistája. Amikor megváltak tőle, az újságíró kemény hangvételű írásban kritizálta azt, hogy az újság felülről irányítottá vált. A kiadó beperelte, de Sinkovics Gábor nyerte a pert – írta a szabadeuropa.hu.

Miután Mészáros Lőrinc médiabirodalma megvásárolta az ország legnagyobb sportújságját, a Nemzeti Sportot, Sinkovics Gábor főmunkatársnak 2018 végén távoznia kellett a laptól.

Ezután a 444.hu kérdéseire egy kemény hangvételű publicisztikával válaszolt “Hazudtam Neked, Apu!” címmel. Ebben többek közt sérelmezi, hogy az újság elvesztette függetlenségét, pártérdek alapján működik. Vagy épp “udvari bohócnak” tartja a miniszterelnök bizalmasát és a lap főszerkesztőjét, Szöllősi Györgyöt.

A kormánypárti médiumokat tömörítő Közép Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Mediaworks kiadó ekkor “jogi lépésekkel” fenyegetett minden más újságot, akik közlik ezt a levelet.

De végül csak Sinkovics Gábor ellen indítottak személyiségi jogi pert. Nyolcszázezer forint sérelemdíjat követeltek arra hivatkozva, hogy az újságíró megsértette a kiadó jó hírnevét.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében csütörtökön teljes egészében elutasította a Mediaworks keresetét, adta hírül az újságírót képviselő Társaság a Szabadságjogokért. A bíróság szerint Sinkovics Gábor ezen kritikái politikai véleménynyilvánításnak minősülnek, és az újságíró teljes joggal érezhette kirúgásnak a munkaviszonya közös megszüntetését.

Megállapították többek közt azt is, hogy Szöllősi György nevében nem érvényesíthet személyiségi jogi igényt a Mediaworks, amiért Sinkovics a főszerkesztőt udvari bohócnak nevezte, utalva a miniszterelnökhöz fűződő, közismerten szoros kapcsolatára.

„Elvették a munkámat, elvették a szenvedélyemet és megbélyegeztek. A 93 éves apámnak azóta is hazudnom kell miattuk. Két éve keresem a helyem a világban, a TASZ segítségével most talán sikerül lezárnom a múltat. Talán mégis létezik még jog és valamiféle demokrácia Magyarországon”

– mondta az ítélet után Sinkovics Gábor.

(Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.)

Háttér

A 444.hu 2019 januárjában arról számolt be, hogy Sinkovics Gábor büntető feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mivel kirúgása után eltűnt a szekrénye, benne a személyes holmijaival. Ráadásul az eltűnt tárgyak ügyében küldött ügyvédi felszólításra sem reagált a szerkesztőség vezetősége.

Kirúgásának okát addig nem lehetett tudni…

A 444-nek küldött, Hazudtam Neked Apu! című írásában a sportújságíró azt fejtegette, hogyan működött a Nemzeti Sport szerkesztősége. Utalt például egy esetre, amikor

a cikkében a sertéstelep szót nyesttelepre cserélték nem sokkal azután, hogy kirobbant a botrány a Kósa Lajos édesanyja által megvásárolt sertéstelep miatt.

Sinkovics sajátos stílusában arról írt, hogy a karácsonyi ebédnél némán zokogott az asztalnál, és nem árulta el 90 éves édesapjának, miért kellett távoznia az újságtól:

Beszélnem kellett volna, kibeszélni magamból mindazt, amit átéltem az elmúlt egy évben. Beszélni, a Szöllősi nevű udvari bohócról, akiben annyi gerinc, férfiasság sincs, hogy legalább a szemembe nézett volna, amikor a mellette ülő, unott pártkatona felolvasta a végítéletemet. Az ember kiszolgáltatott és ebben a rendszerben, amiben élünk, ez sokszorosan igaz. Téved aki azt hiszi, hogy a futball hozza lázba leginkább a népet. A seggnyalás a legnépszerűbb sportágunk.

Majd később így folytatta:

Ők mondják meg, mit írhatsz, hogyan gondolkodhatsz és miként élhetsz. Övék a labda, ők jelölik ki, ki vehet részt a játékban.

Kritikának helye nincs, aki nem közéjük tartozik, megbélyegzik – írja. Ahogy azt is, hogy nem akart forradalmár lenni.

Hogyan is akartam volna öreg fejjel. Úgy voltam vele, majd írogatom a szögletarányt, a nyugdíjig, a Felcsút–Kisvárda meccsen. Hetven szerencsétlennel a lelátón, másik hetven szerencsés haszonleső a VIP páholyban (hivatalos nézőszám 825…) De nem hagyták.

Sinkovics megjegyezte, hogy édesapja nagy rajongója Orbán Viktornak, de vajon mit szólna, ha tudná, hogy a rendszer nem kér a fiából?

Hogy öreg fejjel utcára tette harminc év után, és ez felér egy gyilkossággal. De ezt is meggyónják majd, hiszen mindent a keresztényi szeretet jegyében tesznek, ezért szüntetnek meg újságot, üldöznek el egyetemet, nevezik csőcseléknek az elégedetlenkedőket, a kétségbeesésükben utcára vonulókat. És ezért mondták azt egy szürke novemberi kora délutánon a fiadnak, hogy mehet amerre lát.

Az újságíró levelét a 444-en lehet elolvasni.

figyu

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.