Pert vesztett a magyar állam és a Roszatom, de eleget tesznek az ítéletnek és nyilvánosságra hozzák a paksi szerződéseket?

Másodfokon is pert nyert a Roszatom és a magyar kormány ellen a Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek a paksi bővítés szerződéseinek nyilvánossága ügyében – jelentette be maga a politikus pénteki, facebookos sajtótájékoztatóján.

“A magyar állampolgárok közérdekű információhoz való hozzáférésének nagy győzelme ez”

– értékelte Jávor Benedek a Fővárosi Ítélőtábla pénteki döntését saját facebook-oldalán tartott sajtótájékoztatóján, amelyet Brüsszelből közvetítettek.

Ítélet már van, mit lép Orbán?

A Párbeszéd EP-képviselője szerint a döntéssel közelebb jutottak ahhoz, hogy megtudják, milyen megállapodást kötött 2014. végén a paksi atomerőmű bővítéséről Magyarország és Oroszország, mennyibe kerülhet a szerződés felmondása a magyar kormány számára, milyen kártérítési igénnyel léphet fel az orosz fél, illetve milyen technológiai, pénzügyi és jogi konstrukciót hoztak létre az egész projekt körül.

Paks 2? Nincs itt semmi látni való haladjunk tovább!!

Felidézte:

azért indította a pert mintegy másfél évvel ezelőtt, mert a kormány, a Paks 2 projektcég és a Roszatom üzleti titokra hivatkozva azokat a paksi bővítéshez kapcsolódó szerződéseket sem adta ki, amelyeknek korábban már feloldották a titkosságát az adatvédelmi hatóság közbenjárására.
Jávor Benedek szerint a Fővárosi Ítélőtábla mostani, jogerős másodfokú ítéletében helyben hagyta az elsőfokon eljáró bíróság döntését, miszerint általánosságban nem lehet titkosnak minősíteni több ezer oldalnyi szerződést, hanem ki kell adni, kitakarva a valóban üzleti titoknak minősülő részeket.

Gáz van Pakson, életbe lép a hármas (hány van összesen?) intézkedési fokozat

A másodfokú ítélet, az első fokú döntéshez képest tovább szűkítette azon információk körét,

ahol elismeri az üzleti titok indokoltságát, vagyis a korábbinál még kevesebb adatot tarthat vissza a nyilvánosság elől a Paks 2 projektcég, magyar kormány és a Roszatom.

Jávor Benedek ismertetése szerint azt is kimondta a bíróság, hogy a nemzetközi szerződések is az információs törvény hatálya alá tartoznak, illetve hogy nem lehet nemzetbiztonsági indokokra hivatkozni, amikor nem a technikai konstrukcióról, hanem a jogi háttérről van szó.

Sopánkodási csúcs a Duna paksi vízszintje miatt ….

A kormány és a Roszatom ismét pert vesztett,

és ez azt is jelenti, hogy a kormány az elmúlt öt évben jogellenesen titkolta el a magyar társadalom elől a paksi szerződéseket – jelentette ki. A Párbeszéd politikusa ugyanakkor arra számít, hogy kormány és a Roszatom a jogerős döntés ellenére sem hozza nyilvánosságra a szerződéseket, hanem nagy valószínűséggel felülvizsgálati kérelmet nyújt be, így a Kúriának kell majd döntenie az ügyben. Szerinte ez a döntés év végére, esetleg jövő év elejére várható.

Jávor Benedek: Paks2 engedélye szerint a múlt hét nem is létezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük