Pest, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megye postásai közül 300-nak fel is út – le is út

A Magyar Posta ideiglenesen szünetelteti 210 településen 366 postahivatal működését az energiafelhasználás csökkentése érdekében, az irányítási és a szolgáltatási területeken történő átalakítások eredményeként pedig 300 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítési szándékot jelentett be – tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.

Emlékeznek?

Arra már nem kapjuk fel a fejünket, ha az inflációért, a benzinhiányért, a munkahelyek bezárásáért, a megszűnő kórházi osztályokért, a várólistákért a kormánykommunikáció az Európai Uniót pellengérezi ki, de, hogy a posta-bezárásokat is a nyakukba varrják, az új.

“Európa több országában energia-veszélyhelyzet van és sorra születnek a rendkívüli intézkedések, mert a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki. Emiatt a magyar kormány is több rendkívüli intézkedésre kényszerült….”

-vezette fel a Posta 1 hónapja honlapján akkori közlendőjét.

Október elején végleg bezárt a budapesti posták negyede.

Posta közölte: “…jelenleg és a jövőben is lényegesen túlteljesít….”

A Magyar Posta Zrt. közleménye szerint azon a 101 településen, ahol több szolgáltatóhely működik, a fennmaradó postahivatalok megemelt kapacitással, több ügyfélkiszolgáló pulttal fogadják majd az ügyfeleket. Azon a 109 településen, ahol nincs másik nyitvatartó posta, a szolgáltatások a máshol már jól bevált mobilposta segítségével lesznek elérhetők. A Magyar Posta kiemelte:

az érintett mintegy 740 dolgozó nem veszti el a munkáját, mindegyüket más postahelyekre irányítják át.

A változás nem érinti a postai küldemények házhoz kézbesítését sem. A társaság folyamatosan gondoskodik az ügyfelek megfelelő tájékoztatásáról, az érintett posták november 11-ig állnak az ügyfelek rendelkezésére – közölték.

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!

3,46 posta jut 10 ezer lakosra

A Magyar Posta hangsúlyozta:

jelenleg és a jövőben is lényegesen túlteljesíti jogszabályi kötelezettségeit, mert az előírt mintegy 1600 posta helyett a szüneteltetést követően is országszerte több mint 2200 posta áll az ügyfelek rendelkezésére. A hazai lefedettség nemzetközi szinten is kiemelkedő, míg Magyarországon 3,46 posta jut 10 ezer lakosra, addig ez a szám Európában 2,91.

A vállalat emellett több, jelentős átalakítási projektet hajt végre a logisztika, a kézbesítés, a levél- és csomagfelvétel, valamint a levélfeldolgozás területén, amellyel az irányítás-szolgáltatásban javítja a működés hatékonyságát. Ennek eredményeként

a társaság a fővárosban, illetve Pest, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csoportos létszámleépítésre vonatkozó szándékot jelentett be, amely összesen mintegy 300 munkavállalót érint.

A közleményben kiemelték, hogy ez a végrehajtásban dolgozó munkavállalókat nem érinti. A Magyar Posta közölte: a létszámcsökkentést törvényes keretek között, valamennyi vonatkozó jogszabály maradéktalan betartásával hajtja végre. A társaság vezetése az üzemi tanáccsal tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy külön megállapodás szabályozza az intézkedésben érintett munkavállalók munkaviszony-megszüntetésének feltételeit.

“A vállalat számára továbbra is elsődleges szempont a szolgáltatások elérhetősége. Az elmúlt időszakban számos olyan fejlesztés valósult meg, amelyekkel a postai szolgáltatások már nemcsak személyesen, hanem modern, digitális úton is hozzáférhetők. Mindemellett a postai szolgáltatások a rendelkezésre álló szolgáltatási helyeken, a változásokat követően is magas színvonalon állnak rendelkezésre ügyfeleink számára”

– írták a közleményben. (Forrás)

… és egy érdekesség….

3 hónapos a hír, hogy könnyen érthető, hogy Tiborcz István -az Orbánvő- amikor kiskosarával bevásárolni indult a postára, miért nem az emlékbélyeg kiadásért felelő csoportot célozta meg vételi szándékával, hanem helyette az online kiskereskedelem 2021-ben egyharmadával bővülésén alapuló csomagszállítást. Az előrejelzések szerint a jövőben sem kell megtorpanásától tartani.

Szia Uram, akarsz csomagot szállítani?

Két lényeges változás zajlik a Magyar Postánál:

  • csomagszállítási feladatokat átveszi a korábbi partner BHS Trans-tól a Waberer’s International Nyrt.,
  • pénzszállítás pedig a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-hez – aminek vezérigazgatója Tasnádi László, -Pintér Sándor belügyminiszter volt államtitkára- kerül,

miután a társaság megszerzi a posta 50 százalékos részesedését a pénzszállító MPT Security Zrt.-ben.

További Tiborcz(?)-vásárlások

A csomagszállítás sorsa azért különösen érdekes, mert közben tulajdonosváltás is zajlik a Waberer’snél, így a kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak a cégcsoportja, a BDPST válik a fuvarozócég második legnagyobb tulajdonosává. A Waberer’snek se flottája, se elég sofőrje nincs a postai csomagszállítás elvégzésére, Tiborcznak meg tapasztalata nincs az ilyesmiben, de a lépés mindkét félnek logikus, hiszen

az online kiskereskedelem 2021-ben egyharmadával bővült, ami hasonló ütemű növekedést hozott a csomagszállításban is.