Pesti Hírlap – szerdán próbaszám az új ingyenes fővárosi lapból

Ami a múlt hét péntekén nem sikerült az most szerdán bekövetkezik. Utcára dobják az új ingyenes fővárosi újság s Pesti Hírlap próbaszámát.

Egyenlőre egyszeri engedély

Egy hete még “rikkancsengedély” hiányába hiába is várták a budapestiek nem vehették kézbe új ingyenes újságjukat. Hétfő este azonban, ha egyetlen napra is, de megérkeztek a közterületi terjesztésre a főváros engedélyei.

A Media1 információi szerint egyelőre az egyszeri alkalomra szóló engedélyt bocsátotta ki a városháza a lap számára. Úgy tudjuk, a kiadó december 11-én, szerdán délután viszi először utcára a Pesti Hírlap című napilapot, melyet ingyenesen fog terjeszteni a fővárosban.

Mivel a rendszeres megjelenésre vonatkozó engedély megszerzése még hátravan, ahhoz, hogy 2020. január 13-tól minden nap megjelenhessen a Pesti Hírlap, erre még szükség lesz. Most tehát csupán egyetlen lapszám kerül utcára az új napilapból, a következő lapszámra pedig a jövő év januárjának közepéig várni kell, de a rendszeres megjelenést eleve ekkortól tervezték.

Van nincs engedély

Úgy tudjuk, -írja a a Media1– a főváros arra hivatkozva nem adta meg az engedélyt korábban, mert Budapest vezetése szerint a kerületektől településkép-védelmi engedélyre lenne szükség a lap utcai terjesztéséhez, illetve azt mondták, hogy nem kivételezhetnek a kiadóval. A kiadó részéről azonban úgy nyilatkoztak a Media1-nek, nincs szükség kerületi papírokra, valamint ők nem kivételezést kértek, hanem méltányos elbánást, ennek ellenére újra, negyedjére is beadják a kérelmet.

Kerényi György főszerkesztő azt nyilatkozta pénteken:

„Türelmesen várunk, gyűjtögetjük szorgosan tovább a kerületi önkormányzatoktól azokat a papírokat, melyeken az áll, hogy ezekre a papírokra, amiket a Fővárosi Önkormányzat kér, nincs szükség az engedélyeztetéshez”.

A Pesti Hírlap stábját egyébként többek között a hvg.hu, az Átlátszó, a 168 Óra volt munkatársaiból töltötték fel, a főszerkesztő-helyettesi posztot pedig arra a Makai Józsefre bízták, aki korábban az Origónál és a vs.hu-nál is megfordult. Makai a közélet rovatot felügyeli.

A Pesti Hírlapban egyébként a közélet mellett lesz például kultúra, tudomány és technológia rovat is, illetve még közlekedési szakújságírót is felvettek, ami persze logikus, hiszen a fővárosban a közlekedés állandó téma.

megoszt

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük