Kerítésen túl

PET palackért metrójegyet – Karácsony Gergely figyelmébe

pet palack

Rómában olyan jegyautomatákat szereltek fel a metrókban, amelyekből műanyag PET palackért lehet metrójegyet vásárolni. A római tömegközlekedési rendszerben bevezették a „hulladékért metrójegy” programot a műanyaghulladék csökkentésére, adta hírül az Euronews.

Hulladékért jegy

A program lehetőséget ad arra, hogy az emberek az összegyűjtött műanyag flakonokat metrójegyre váltsák be. A kezdeményezés lényege, hogy inspirálják a lakosságot a szelektív hulladékgyűjtésre. Az automata jóváírást ad – az összeg bármely pénztárnál beváltható

A „hulladékért jegy” automaták minden egyes PET palackért jóváírást számolnak fel. Az összesítés után egy alkalmazáson keresztül a felhasználók számlájára kerül az összeg, amelyet a későbbiekben bármely jegypénztárnál busz- vagy metrójegyre lehet váltani.

A speciális újrahasznosító jegyautomatába bármekkora méretű, PET palack bedobható. Elfogadja az egészen kicsi 0,25 ml-es vagy akár 2 literes palackokat is. Az automaták belsejében pedig egy zúzó-tömörítő gép van elhelyezve, amely a bedobált üres palackokat azonnal összetömöríti.

Már 3 metróállomáson elérhetők

Az első „hulladékért-jegy” automatákat 12 hónapos teszt időszakra helyezték ki három metróállomáson. A Cipro, Piramide, és a San Giovanni állomásokon találkozhatnak velük. a Rómaiak és a turisták egyaránt.

A környezetbarát “hulladékét-jegy” peogramot Róma polgármestere, Virginia Raggi indította, hogy csökkentse a hulladék mennyiségét a meglehetősen szemetes olasz fővárosban.

Eközben Budapesten.

About Author

Szólj hozzá!