Péterfy Gergely: A klikk

A tahó klikk az osztályban idén is uralkodni fog: megy tovább a shaming és a bullying, a megalázás és a megszégyenítés. Idén is zaklatni fogják azt, aki szegény, aki cigány, aki meleg és aki könyveket olvas, vagy csak egész egyszerűen nem partner a tahóságban.

A tahó klikk továbbra is kereszténynek fogja tettetni magát:

ahogy arra jön az igazgató, rém ájtatos arcot vágnak és keresztet vetnek. A vécében meg titokban tolják a kokaint és a piát. De tudjuk, hogy az összes ilyen klikk uralma addig tart, ameddig a zaklatás és a megszégyenítés áldozatai rá nem jönnek, hogy össze kell fogniuk: a könyvmoly a cigánnyal, a meleg a szegénnyel, és így tovább.

Akik amúgy hajlamosak kölcsönösen utálni egymást, mert abban reménykednek, hogy a másik még így is nagyobbat szív, mint ők, és attól félnek, ha összefognak egy másik vesztessel, ezzel tovább rontanak a helyzetükön. Meg hát minden áldozat hajlamos elhinni, hogy végső soron rászolgált arra, hogy szivassák. Végülis tényleg cigány, meleg, szegény, könyvmoly, vagy valami ilyesmi.

Az erőszakban az a legfélelmetesebb,

hogy az áldozatok többsége csak úgy képes túlélni, ha azonosul az erőszaktevő szempontjaival. De a legnehezebb mégis mindig azokat meggyőzni, akik nem áldozatok ugyan, de nem is elkövetők: övék a legféltettebb kincs, a függetlenség látszata.

Akik büszkék arra, hogy nem szörnyetegek, de nem is lúzerek. Őket kell meggyőzni arról, hogy ha sosem akarnak a tahókhoz csatlakozni, sem pedig áldozattá válni, ezt csak úgy engedhetik meg maguknak, ha harcba lépnek a megszégyenítettek oldalán. Az idei évnek erről kellene szólnia.

(forrás: gergelypeterfy.com)

Mit tenne, ha az iskolaigazgató megalázná gyermekét? – mindenki a maga szemétdombján szemét?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük