Szokás szerint elátkozta az ellenzéket, a független sajtót és Európa jórészét, mert “koordinált támadást intéztek hazánk ellen”, de “vádjaik” természetesen szertefoszlanak.

Ezen a ponton vetette be az irodalom nehéztüzérségét, Petőfi sorait:

“Az idő igaz,/ S eldönti, ami nem az.”

Kétséget sem hagyott afelől, hogy az idő csakis Orbánnak szolgáltat igazságot. Mindenkinek ajánlom, hogy csak abból a versből idézzen, amit ismer.

Ha valaki pl. nem olvasta végig A walesi bárdokat, akár hiheti azt, hogy Edward király a költészet lelkes pártfogójaként szeretne újabb és újabb bárdot meghallgatni. De roppant kínos, ha ebben a tudatban Edward méltatásának érdekében citálna belőle.

Szegény miniszterasszonnyal most ilyesmi történt.

Petőfi verse éppen az önfényező, kritikát nem tűrő fejedelmek ellen szól. A teljes szöveg így hangzik:

“Voltak fejedelmek,/ Akiknek oszlopot emeltek,/ Magast és fényeset,/ Mely hirdeti nagyságukat,/ Mely hirdeti jóságukat./ És hol van az oszlop?…elesett!/ El kellett esnie,/ Mert hazugsággal volt tele./ Az idő igaz,/ S eldönti, ami nem az./ Ott áll a sír most emléktelenül,/ Az eltörött helyett mást nem tevének…/ De nem! hisz örök átka nemzetének/ Sötét oszlopként rajta nehezül.”

Hiába, Petőfi veszélyes

Visszaüt, mint a bumeráng. Kedves Judit, olvashatja: az idő ledönti a hazug fejedelmek diadaloszlopait. Nem jó hozzájuk olyan közel állni. Kösz, Petőfi!

rémhír

6 HOZZÁSZÓLÁS

  1. egy idézet önálló életre kelhet és kelt is pl. ebből a versből, mert igaz önmagában is, függeltlenül attól, hogy mikor és ki mondta…a banya műveltsége igencsak hiányos, viszont támad bármi áron

  2. Nehéz Petőfi szavaival hazugságot leplezni, mert Petőfi Sándor igaz magyar a hazáját szerető költő volt!

  3. Undorító,hogy magukat magyarnak valló emberek a hazájuk ellen drukkolnak! Ez az idézet helyénvaló(persze a műveletleneket könnyű befolyásolni) a vers felének bemásolásával! Olyan libsi manipuláció,mintha a ,,Háború és békéből ” idézne valaki egy mondatot és bemásolnák az egész könyvet,hogy találjanak benne olyan részletet,ami esetleg a szoc- libbantak szája íze szerint való! A miniszterasszony nagyon megfontolt és művelt.Nem csoda ha az EU gazember,magyarellenes liberálisai nem engedték megszólalni(a Demokrácia és a szólásszabadság bajnokai….)

    • Elemér: nagyon rossz a hasonlatod, ez most tényleg öngól volt, hiába mosdatod a kiskedvencedet. És ez független attól, hogy aki írja, az ballipsi vagy fideSS-es…

  4. Ha jön a nép – hé nagyurak mi lesz? Rabló váraitokból merre fut majd hitvány hadatok?! Ha majd csörömpöléssel lecsukjuk a kaput?

    Nem Petőfi! József Attila – de nem “csak ” ! / Forgolódnak a tőkés birodalmak , csattog világot szaggató foguk…lágy Ázsiát, borzolt Afrikát falnak – s min
    t fészket ütik le a kis falut… /

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét