Connect with us

Bulvár

Pho, Ázsia húslevese – Nem is olyan bonyolult

Megosztás

A pho leves az utóbbi évtizedekben egyre jobban meghódítja Európát is.

pho
Megosztás

A világon szinte mindenhol imádják a maguk húslevesét, ahogy mi is az osztrák beütéssel készült magyart. Ázsiának Vietnam adta az, illatos, egzotikus húsleves amit pho-nak neveznek. a pho az utóbbi évtizedekben egyre jobban meghódítja Európát is.

Egy kis pho eredettörténet

A pho születéséről írásos emlékek nincsenek, de abban megegyeznek a szakértők, hogy az 1880-as évekből, Vietnám északi részéről, Hanoiból vagy környékéről származik a leves. Történelmi és kulturális, gasztronómiai tényezők egyaránt formálták és járultak hozzá Vietnám világhírű nemzeti ételének ma ismert számos formájához.

A CNN Go a „A világ 50 legfinomabb étele” közül a 28. helyre sorolta a pho-t -írja a Wikipedia.

Ezekből áll

Főzéshez:

1fej vöröshagyma (nagyobb)

10dkg friss gyömbér

1kg marhacsont

50dkg marhahús

5szem csillagánizs

5szem szegfűszeg

1rúd fahéj

5szem egész feketebors

5ek halszósz só

25dkg rizstészta

15dkg marhahátszín

1tk cukor

Tálaláshoz:

2szál újhagyma

10dkg szójacsíra

1csok koriander

2db chilipaprika

1db lime

chiliszósz

Lássunk neki!

Irány a tűzhely!

Egy nagy fazék hideg vízben feltesszük főzni a marhacsontot és a marhahúst (egészben), valamint a hagymát kettévágva, illetve a gyömbért 2-3 cm-es darabokra vágva. Ahogyan mindenféle más alaplevet is készítünk, a tetején megülő habot mindig leszedjük, lassan gyöngyöztetjük.

Amikor illatozik a leves, egy forró száraz serpenyőben megpirítjuk a fűszereket (csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, bors) és a forró levesbe szórjuk. Sózzuk, kb. 1 órán át főzzük együtt.

A marhahátszínt a mélyhűtőbe tesszük, erre azért van szükség, hogy tálalás előtt igazán vékony szeleteket lehessen vágni a húsból (igen nyersen, de valamelyest megformázva, hogy szép szeleteket lehessen vágni belőle)

A rizstészta előnye, hogy „intelligens” tészta, azaz nem kell főzni, csak áztatni, és annyi vizet szív csak magába, amennyire szüksége van. Tehát a rizstésztát áztassuk forró vízbe, kb. fél órára, vagy addig, amikor már fehér és nem áttetsző.

Amíg fő a leves és ázik a tészta, addig előkészítjük a friss zöldfűszereket a tálaláshoz: az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a koriandert leveleire szedjük, a lime-ot gerezdekre vágjuk, mindent egy-egy kistányérban előkészítünk, a csírákat is, illetve a chilit is vékonyan felkarikázzuk.

A rizstésztát leszűrjük, és nagyobb méretű, ázsiai típusú mélytányérba tesszük. A tésztára merjük a gőzölgő levest, majd a mélyhűtőből a marhahúst kivéve, nagyon éles késsel hajszálvékony szeletekre vágjuk, amit a gőzölgő leves tetejére teszünk.

(Figyelem: A hús annyira vékonyra kell vágni, hogy a forró leves hője megfőzze.)

Friss zöldekkel, csírával megszórva tálaljuk a levest. Illetve pótlásként kínálunk még többet, ízlés szerint chilivel, lime levével tovább ízesítjük.

Autentikusan a leves sűrűkét pálcikával fogyasztják, a levét pedig kiszürcsölik a tányérból, de ehhez mi kínáljunk kanalat is.

(A mindmegette.hu receptjének felhasználásával)

Még egy egzotikus ázsiai leves?

Szerző