Bulvár
Pho, Ázsia húslevese – Nem is olyan bonyolult
A pho leves az utóbbi évtizedekben egyre jobban meghódítja Európát is.
A világon szinte mindenhol imádják a maguk húslevesét, ahogy mi is az osztrák beütéssel készült magyart. Ázsiának Vietnam adta az, illatos, egzotikus húsleves amit pho-nak neveznek. a pho az utóbbi évtizedekben egyre jobban meghódítja Európát is.
Egy kis pho eredettörténet
A pho születéséről írásos emlékek nincsenek, de abban megegyeznek a szakértők, hogy az 1880-as évekből, Vietnám északi részéről, Hanoiból vagy környékéről származik a leves. Történelmi és kulturális, gasztronómiai tényezők egyaránt formálták és járultak hozzá Vietnám világhírű nemzeti ételének ma ismert számos formájához.
A CNN Go a „A világ 50 legfinomabb étele” közül a 28. helyre sorolta a pho-t -írja a Wikipedia.
Ezekből áll
Főzéshez:
1fej vöröshagyma (nagyobb)
10dkg friss gyömbér
1kg marhacsont
50dkg marhahús
5szem csillagánizs
5szem szegfűszeg
1rúd fahéj
5szem egész feketebors
5ek halszósz só
25dkg rizstészta
15dkg marhahátszín
1tk cukor
Tálaláshoz:
2szál újhagyma
10dkg szójacsíra
1csok koriander
2db chilipaprika
1db lime
chiliszósz
Lássunk neki!
Irány a tűzhely!
Egy nagy fazék hideg vízben feltesszük főzni a marhacsontot és a marhahúst (egészben), valamint a hagymát kettévágva, illetve a gyömbért 2-3 cm-es darabokra vágva. Ahogyan mindenféle más alaplevet is készítünk, a tetején megülő habot mindig leszedjük, lassan gyöngyöztetjük.
Amikor illatozik a leves, egy forró száraz serpenyőben megpirítjuk a fűszereket (csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, bors) és a forró levesbe szórjuk. Sózzuk, kb. 1 órán át főzzük együtt.
A marhahátszínt a mélyhűtőbe tesszük, erre azért van szükség, hogy tálalás előtt igazán vékony szeleteket lehessen vágni a húsból (igen nyersen, de valamelyest megformázva, hogy szép szeleteket lehessen vágni belőle)
A rizstészta előnye, hogy „intelligens” tészta, azaz nem kell főzni, csak áztatni, és annyi vizet szív csak magába, amennyire szüksége van. Tehát a rizstésztát áztassuk forró vízbe, kb. fél órára, vagy addig, amikor már fehér és nem áttetsző.
Amíg fő a leves és ázik a tészta, addig előkészítjük a friss zöldfűszereket a tálaláshoz: az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a koriandert leveleire szedjük, a lime-ot gerezdekre vágjuk, mindent egy-egy kistányérban előkészítünk, a csírákat is, illetve a chilit is vékonyan felkarikázzuk.
A rizstésztát leszűrjük, és nagyobb méretű, ázsiai típusú mélytányérba tesszük. A tésztára merjük a gőzölgő levest, majd a mélyhűtőből a marhahúst kivéve, nagyon éles késsel hajszálvékony szeletekre vágjuk, amit a gőzölgő leves tetejére teszünk.
(Figyelem: A hús annyira vékonyra kell vágni, hogy a forró leves hője megfőzze.)
Friss zöldekkel, csírával megszórva tálaljuk a levest. Illetve pótlásként kínálunk még többet, ízlés szerint chilivel, lime levével tovább ízesítjük.
Autentikusan a leves sűrűkét pálcikával fogyasztják, a levét pedig kiszürcsölik a tányérból, de ehhez mi kínáljunk kanalat is.
(A mindmegette.hu receptjének felhasználásával)
Még egy egzotikus ázsiai leves?
Szerző
Friss
- Közlöny van erről is: ezentúl más néven keresse a Magyar Nemzeti Múzeumot
- Halló? A Rogán-művektől megbízásából hívom: mondja, mostanság mitől fél a legjobban? – Az nem opció, hogy a regnálótól….
- Figyelem! Változik az otthonfelújítási program
- Orbán, ezúttal nem titokban: aki szakmát választ, az jó lóra tesz, vele még Brüsszel sem foghat ki – Sajna ezt már bukta….
- Külföldi szavazók a magyar június 9-i voksoláson
- Rablógyikosság Zalában
- Hoppá! – A köztévétől erősít az RTL
- Perintfalvi Rita: kérdések azoknak a fideszes szavazóknak, akik már kezdenek elbizonytalanodni
- Na kik kerültek be az amerikai külügy Magyarország-jelentésébe? – Ha Tiborcz, Schadl és Völner nevére voksol, jó felé kotorászik…
- Magyar Péter kéri, jegyezze be a naptárába: 26-a, péntek 18 óra: tüntetés a Belügyminisztérium előtt