Piás, drogos, játékfüggő kutya nincs, de betegesen jutalomfüggő nagyon is lehet!

Minden gazdi ismeri a kutyatekintetet, ahogy a kutya a jutalmát várja. De most alaposan meg is vizsgálták, miről van szó. Magyar tudósok részvételével jelent meg erről egy friss kutatás. 

Szélsőséges különbségek

A kutatás eredményei rengeteg ténnyel támasztották alá, hogy milyen szélsőséges különbségek vannak a kutyák között abban, hogy mennyire függnek a jutalomként ígért kajától vagy játéktól.

Mopsztól a staffordshire-ig

Persze, mind tudjuk, hogy egyáltalán nem ugyanolyan egy öregecske mopsz és egy ifjú staffordshire terrier jutalom-érzékenysége, de a világhírű magyar kutatóközpontban kidolgozták a pontos mérés módszerét is, és nagyszabású felmérésük kemény bizonyítékokkal is alátámasztotta a mindennapi tapasztalatot.

Nem mindegy az sem, hogy milyen fajtájú, milyen korú kutyust próbálunk jutalmazással tanítani. Miért képes sokáig odafigyelni egy kutyus, és miért képtelen erre egy másik?
Jutalmazva vagy büntetésekkel fenyegetve dolgozik a kutyával a gazdija vagy a kiképzője? Milyen gyakran kapja meg a jutalmát? Mind-mind nagyon fontos tényező.

Sérült jólét… Van, amikor a jutalom már nem öröm és nem jó

„Általánosságban véve a természetes jutalmak, mint az evés és a játék, hozzájárulnak a jóléthez, mert örömteli belső állapothoz köthetők mind az embereknél, mind az állatoknál. Ezzel szemben a túlzott jutalom-hajszolás utalhat arra, hogy a jóléti állapot sérült” – fogalmazták meg tapasztalataikat a tudósok.

A friss kutya – kutatás az emberi viselkedés szempontjából is nagyon érdekes.
Egy fontos szempont:

„Azok az emberek, akik impulzívabbak, általában hajlamosabbak a különféle jutalom-orientált tevékenységeket, mint például a szerencsejáték, vagy alkohol- és drogfogyasztás akár olyan mértékig is fokozni, amikor ez már komoly negatív következményekkel jár. Továbbá, a jutalmazásra adott idegrendszeri válaszban megmutatkozó egyéni különbségek ráadásul bizonyos pszichiátriai és idegi-fejlődési rendellenességekhez is köthetők.”

A kutatást az ELTE Etológia Tanszék és az MTA munkatársai egy nemzetközi tudományos együttműködés keretében a WALTHAM Alapítvánnyal közösen végezték.

Kapcsolódó

Kutyavilág

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük