Megy a bruszt! Pikó András: a józsefvárosi gyerekeken áll bosszút a Fidesz – Kocsis Máté beperli állítása miatt

Tegnap érkezett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár levele, melyben arról tájékoztat, hogy megváltoztatta nyári döntését és mégsem járul hozzá a józsefvárosi önkormányzat káptalanfüredi gyermeküdülőjének fejlesztése ügyében az önkormányzat által kezdeményezett határidő módosításhoz és ezért az állami támogatás visszafizetésére kötelez március 1-i határidővel.

Olyan szintre érkeztünk Kocsis Máté bosszúhadjáratában, ami példa nélküli a Fidesz országlásában is

Ez a döntés a józsefvárosiakat sújtó fideszes politikai bosszúhadjárat megkoronázása: azt akarják elérni, hogy ne legyen hol üdülniük a gyerekeinknek.

A káptalanfüredi gyermektábor ügye a NER korrupcióval átitatott „fejlesztéspolitikájának” állatorvosi lova

A történet 2015-ben, Kocsis Máté polgármestersége alatt kezdődik, amikor az önkormányzat összeállt az akkor Simicska Lajos tulajdonában álló veszprémi kézilabda klubbal egy közös fejlesztésre. Ennek érdekében a 3,5 hektáros erdő nagy részét kiirtották, hogy a helyére kézilabdacsarnokot, konferenciaközpontot építsenek – mellesleg a gyerekek is használhatták volna nyári időszakban. Az Orbán és Simicska szakítását jelentő G-nap után a Fidesz elsőszámú oligarcháját el kellett tüntetni innen is, az önkormányzatnak vissza kellett fizetnie az igényelt TAO-pénz egy részét, többször módosítani kellett a projekt tartalmát és átadási határidejét is. 2019 októberében mi egy félkész beruházást vettünk át: a folyamatos késedelem miatt teljesíthetetlen volt a 2020 évvégi határidő, ráadásul a második ütem kivitelezési tervei nem voltak műszakilag megfelelőek.

Az évekig tartó fideszes bénázás alatt megemelkedtek az építési költségek, ezért az eredeti költségvetés már nem volt elegendő a projekt megvalósítására, így az újratervezése is elkerülhetetlenné vált.

Az új önkormányzati vezetést egyetlen cél vezeti: minél hamarabb befejezni a beruházást,

hogy több mint 6 év után végre ismét a Balaton mellett, a saját üdülőnkben nyaraljanak a gyerekeink, ahogy az a hatvanas évek óta, a fideszes dúlást megelőzően minden nyáron megtörtént.

Ezért, a kivitelezést bonyolító állami céggel közösen dolgoztunk a terveknek a szűkössé vált pénzügyi keretek közé szorításán és kértük az átadási határidő meghosszabbítását egy évvel. Folyamatos egyeztetésben voltunk az elmúlt évben minden állami szereplővel, a tervek módosításáról minden érintett tudott és egyetértett vele, és ezt írásba is adta. Már csak a határidő módosításának formalitása maradt hátra és akkor 2022 tavaszán átadhattuk volna a gyermeküdülőnket, melyben jövő nyáron végre ismét a józsefvárosi gyerekek pihenhettek volna.

Ezt próbálja most meg ellehetetleníteni a kormány döntése

Miközben a kormány tehát azt várta tőlünk, hogy amit az oligarchák közti csaták, és az előző vezetés tehetetlensége miatt majd’ fél évtizeden át, többször elmulasztottak, azt fél év alatt hozzuk be, aközben egyre biztosabb vagyok benne: soha nem volt céljuk gyermektábor építése. A mi célunk az évek óta húzódó projekt megmentése, költségcsökkentés, a gyermektábori funkció megvalósítása volt. Ez az, ami a kormány számára elképzelhetetlen: hiszen az emberek szolgálata soha nem is volt céljuk.

Oligarchákat kitömni – igen, túlárazott kézilabdacsarnokot építeni haveroknak – igen, eszetlen fakivágást rendezni – igen, de gyermektábort építeni – soha.

Kocsis Máténak és Sára Botondnak tudnia kell: túlmentek egy határon

El a kezekkel a józsefvárosi gyerekektől!

Várom és elvárom a Fidesz volt kerületi polgármestereinek és a kerület egyéni országgyűlési képviselőjének magyarázatát és azokat a konkrét lépéseket, amiket tenni terveznek az általuk előidézett helyzet kezelésére és megoldására.

Válaszokkal tartoznak nem csak nekem, hanem józsefvárosi szülőknek.

Tudják, hol találnak.

Forrás

Kocsis Máté szintén közösségi oldalán jelentette be: perel!

„Pert indítok Pikó András ellen a valótlan állításai miatt! Ellentétben a polgármester úrral, gyerekkorom számos nyarát töltöttem Józsefváros káptalanfüredi gyermektáborában. A lepusztult intézmény újjáépítése számomra nem csak közügy volt mindig, hanem személyes is. Az elmúlt években megépítettük az új házakat, Pikóéknak annyi dolguk lett volna, hogy 2020-ban az 1 milliárdos állami támogatásból befejezik, de hónapokig nem csináltak semmit.

Meg kellett volna építeniük a játszóteret, a kertben a tanösvényt, a közösségi épületet, a sportpályákat. Már 2019 októberében (!) jogerős építési engedélyük volt rá, 2020 tavaszán elkezdődhetett volna a beruházás. (Ha nem ő a polgármester, már kész is lenne.)

Ehelyett

2020 őszén lebutították a szakmai programot, például már a fűtést sem akarták bekötni a négy évszakos házakba, de a védőnői szobát és a főzőkonyhát is kihúzták a tervekből. Az eredeti tartalom durva megváltoztatását viszont az EMMI már nem tartotta támogathatónak. Azt kell megépíteni ugyanis, amire a pénzt kapták, és nem kell trükközni. Pikóék így bukták el a pénzt. Most azt mondja, hogy mindez

“Kocsis Máté bosszúja”,

amiért beperelem. Igen, mindennek van határa.

A bíróságon elnyert pénzből pedig játékokat, sportszereket fogok vásárolni a józsefvárosi gyermekek részére.

Szomorú látni, hogy Pikó András képtelen vezetni a kerületet, ehelyett inkább vádaskodik, hivatalából politikai ellenfeleit akarja megsemmisíteni, és rendszeresen hamis vádakat terjeszt. Megválasztása óta egyetlen komoly fejlesztési programot sem indított, miközben 13+2,6 milliárd többlettel vette át az önkormányzatot. Amit pedig megörökölt azt is elbaltázta.

A tábor viszont akkor is meg fog épülni!

A támogatást újra ki fogom lobbizni a kormánynál!

Nem Pikónak, hanem a gyermekek miatt. Afelől viszont nem vagyok nyugodt, hogy a polgármester másodjára vajon képes lesz-e befejezni a felújítást. Esetleg a hazudozás helyett dolgoznia kellene inkább. Minden megosztást köszönök.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük