Pikó András: ez egy ócska, felelőtlenül aljas politikai játék - Az önkormányzat, szemben a kormánnyal nem vethet ki nyakló nélkül extraadókat... - Városi Kurír

Sorting by

×

Pikó András: ez egy ócska, felelőtlenül aljas politikai játék – Az önkormányzat, szemben a kormánnyal nem vethet ki nyakló nélkül extraadókat…

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a kis- és középvállalatok, valamint az önkormányzatok többsége ki tudja termelni a nagyobb energiaszámlákat. Lássuk, hogy megy ez Józsefvárosban – kezdte közösségi oldala bejegyzését Pikó András, a kerület polgármestere.

Hirdetés

Az a szolgáltató, amelytől a józsefvárosi önkormányzat és intézményei vásárolják a villamosenergiát, közel négyszeresére emelte az árat

A gáz közbeszerzését most indítjuk, ott is sokkal magasabb beszerzési árra számítunk, a közétkeztetőinknél éves szinten 20% felett lehet többletigény. Július elsejétől számítva – és nem kalkulálva az ettől a dátumtól az év végéig lehetséges inflációt – csak ez a 3 tétel a legoptimistább forgatókönyv szerint kb 250 millió forint finanszírozási többletigényt jelent majd. Jövőre, kalkulálva a további áremelkedéssel, az ideihez képest 600-700 millióval kell majd többet fizetnünk csak ezekért a szolgáltatásokért – a legoptimistább forgatókönyv szerint. Fűteni, világítani, és a gyermekeknek, idősotthonoknak étkezést biztosítani viszont kötelező feladatunk.

Miből fogjuk ezt kigazdálkodni? Nem tudható.

Az önkormányzat, szemben a kormánnyal nem vethet ki nyakló nélkül extraadókat, amelyeket végül úgyis az emberekkel fizettetnek meg

Az önkormányzat nem vehet fel hitelt sem, legfeljebb a kormány engedélyével, de mindennapos működésre biztosan nem lehet eladósodni. Az önkormányzatnak nem lehet hiánnyal tervezett költségvetése, a bevételeinek pontosan fedeznie kell a kiadásait. Vagyontárgyak eladásából tilos működést finanszírozni – tehát az az út sem járható, hogy eladunk telkeket és abból fizetjük a rezsit.

Maradnak a működési bevételeink, az önkormányzat által beszedett helyi adók és díjak.

Viszont az önkormányzatoknak épp a kormány tiltotta meg ezen adók és díjak, legalább inflációt követő emelését. A bevételeink nagy részét jelentő iparűzési adó felét pedig elvették – a józsefvárosi önkormányzat ezen bevételeinek mértéke nem érik el a 2019-es szintet sem.

Lássunk tisztán:

a kormány és a Fidesz arra kényszeríti az ellenzéki önkormányzatokat és a fővárost, hogy egyre kevesebb pénzből oldja meg a kötelező feladatait. Ez egyre inkább lehetetlen küldetésnek tűnik.

Ha nem jut elég pénz a fővárosi utak melletti területek kaszálására, ha nem jut elég pénz a köztisztaság elfogadható szintű biztosítására a fővárosban és a kerületekben, ha nem tudunk a munkatársainknak a munkájukkal arányos bért fizetni és felmondanak az óvónők és a közteresek, ha nem tudunk elég segítséget nyújtani a józsefvárosi rászorulóknak, ha majd nem tudjuk támogatni a megszokott mértékben a helyi rendőrséget, ha egyáltalán nem megy ki a gyorsszolgálat a bérlőinkhez, mert nem tudjuk megfizetni, akkor gondoljanak a fentiekre. Tudom, a többségük nem fog, és ez természetes:

Önök teljes joggal a polgármestert és az önkormányzatot fogják minden helyi bajnál elővenni. És nem fognak megelégedni a válaszommal: a nincsből nem tudunk varázsolni.

Ez egy ócska, felelőtlenül aljas politikai játék is

A Fidesz hazudhatja majd akkor is, amit most is a költségvetés főösszegét hangoztatva, hogy van itt pénz – elhallgatva, hogy minden forint vagy fontos önkormányzati feladatokhoz van rendelve, vagy olyan tartalék, amelyre szükségünk van, hogy Józsefváros jövőre is túlélje a Fidesz megszorító döntéseit. Ha pedig szóvá tesszük az önkormányzat bevételeinek elvonását, akkor cinikusan azt fogják harsogni, hogy ők csak megmentik tőlünk az embereket, mert mi csak adókat és díjakat akarnánk emelni.

Ennek az ócska, felelőtlenül aljas politikai játszmának ki van szolgáltatva minden önkormányzat. Csak a fideszeseket kimenekítik majd a költségvetési csapdából, mint eddig mindig. A többiek menjenek nyugodtan tönkre.

A számlát Önök, a józsefvárosiak fogják megfizetni.

Kapcsolódó

varosikurir pik

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.