Pintér levelet írt a Magyar Orvosi Kamarának – a kormány hol “hajlandó”, hol “kompromisszumképtelen”

A belügyminiszter tájékoztatta a MOK-ot és a parlamenti frakciók vezetőit a velük lefolytatott múlt keddi egyeztetés eredményeiről.

levélben Pintér Sándor összefoglalja, hogy a MOK mely, az egészségügyi szolgálat feltételeinek módosítására vonatkozó javaslatait fogadta be, és melyeket utasította el a kormány.

A kormány hajlandó….

Levélben tájékoztatta a Magyar Orvosi Kamarát és a parlamenti frakciók vezetőit a velük lefolytatott múlt keddi egyeztetés eredményeiről Pintér Sándor belügyminiszter, akit a héten neveztek ki az állami egészségügyi intézményrendszer élére, legalábbis a veszélyhelyzet végéig.

Ez alapján a kormány hajlandó az orvosok és egészségügyi szakdolgozók kötelező kirendelhetőségének (átvezényelhetőségének) idejét „békeidőben” a törvényben szereplő 1+1 évről a munka törvénykönyvében meghatározott évi 44 napra csökkenteni (veszélyhelyzetre más, korábban keletkezett jogszabályok vonatkoznak), és lehetővé tenni, hogy azokban a 16 éven aluli gyereket nevelő családokban, ahol mindkét szülő egészségügyi szolgálatot teljesít, csak egyikük legyen kirendelhető.

Nincs kompromisszum a másodállások korlátozásában

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyhoz rendelt összeférhetetlenségi szabályok, azaz a másodállás-vállalás korlátozása kérdésében viszont

nem sikerült végül meghátrálásra bírni a kormányt.

Pintér azt írja, a kormány nem értett egyet a kamara „összeférhetetlenségi szabályok jelentős enyhítésére vagy azok bevezetési határidejének érzékelhető elcsúsztatására vonatkozó” javaslataival.

„Ennek oka az, hogy a javaslatok ellentétben állnak az egészségügy működésének korrekcióját indukáló egyik alapelvvel, azaz a köz- és magánegészségügy részbeni szétválasztásával kapcsolatos szakpolitikai álláspontjával”

Pintér levele szerint a kormány a tárgyalópartnerei javaslatára

csak a veszélyhelyzet lejárta, tehát 2021. február 8-a után indítja csak el az új, az egészségügyi szolgálati jogviszonyt létrehozó munkaszerződések megkötésének folyamatát.

A törvényben szereplő november 30-ai határidő helyett csak ekkor tájékoztatják az állami egészségügyben dolgozókat új munkaszerződésük tartalmáról, így a szerződéskötés is értelemszerűen későbbre tolódik.

Az új orvosi bértábla azonban már 2021. január 1-jén életbe lép majd.

Forrás

SZFE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük