Pintér Sándor belügyér agya a hirtelen jött melegben ledobta a szíjat, és szabadon futott

Rendkívül gyorsnak és szakszerűnek értékelte a május 29-i hajóbaleset utáni mentést a belügyminiszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt kedden. Pintér Sándor elmondta, fél óra elteltével már átvette a mentés irányítását, és a helyszínen volt az országos rendőr-főkapitány, a katasztrófavédelmi főigazgató, a budapesti főkapitány és a fővárosi katasztrófavédelmi igazgató is.

Pintér nem tudja, mit beszél!

A tény az, hogy a mentés szempontjából legkritikusabb pillanatokban lebénult a rendszer, különben nem a partról küldött riasztásra érkeztek volna alaposan megkésve az első mentőcsapatok. Amikor ugyanis, közel fél órával a tragédia megtörténte után megkezdődött a mentés és a kutatás, már senki sem élhetett a hajóroncsba szorultak közül. Arról most ne beszéljünk, hogy a honvédség állítólag az ehhez hasonló helyzetek megoldására szerzett be nem régen helikoptereket, amiket most, a rossz időjárás miatt nem engedtek felszállni. Ezek szerint, vagy alkalmatlan gépeket vettek a pénzünkön, vagy csak tesznek az emberi életekre, egyik opció rosszabb mint a másik.

Az, hogy egy órával az esemény után egymás sarkát taposták a helyszínen a potentátok, akik az ilyen esetben, azaz egy-egy katasztrófánál többet ártanak, mint használnak, nem nagy öröm. Hiszen őket is gardírozni kell, a nekik tett jelentésekkel is telik az idő, és akkor még nem beszéltünk a “túlmozgásos”, magamutogató parancsnokokról, – ilyen is van jó néhány – akik hülye, szakszerűtlen utasításokkal tovább gátolják a szakembereket. Emlékezzünk csak a 2011-ben az árvízi gáton rohangáló gumicsizmás Orbán Viktorra!

orban
A főnök mögött a három testőr (Kép :MTI)

Őt legalább most nem kellett kerülgetni.

Sanyi bá’ arról is beszélt, hogy teljes az egyetértés a nemzetközi csapat valamennyi szakértőjével, ugyanakkor, ha az ember a dél-koreai hírforrásokat böngészi, azt látja, hogy egyre elégedetlenebbek a magyarok munkájával.

Ne hazudozzunk!

Szögezzük le azonban, hogy Pintér Sándor nem hazudott, hiszen látszott az arcán, teljes szívével hiszi amit mond, tehát saját magát verte át először, és amikor már mindent elhitt magának, csak akkor állt ki a bizottság elé. Ez lehet az oka, hogy egy teljes hétig meg sem szólalt, úgy látszik gyakorolt, méghozzá a tükör előtt.

Mi viszont nem vagyunk “pintérek”, így azután szomorúan kell bevallanunk magunknak, hogy kis országunk megint leégett a nemzetközi közvélemény előtt. De mindegy is ez, a lényeg, hogy Tarlóstól Pintérig mindenki menekül a felelősség elöl, mind azt magyarázza, hogy “a hajók”, és az “emberi tényező”, na meg a “sűrű forgalom a Dunán”…. márpedig ha ez így van, miért került a legfőbb ügyésznek egy hetébe, hogy kiemelt üggyé nyilvánítsa a tragédiát? Csak nem azért, mert az Őt erre utasító parancs valahol elakadt az ingyenélők hosszú NER-kompatibilis parancsnoki láncában? Apropó kezelhetetlen méretű dunai forgalom, esetleg lehetne egy emailben tanácsért fordulni Párizs főpolgármesteréhez, ahol ezt a dolgot a sokkal nagyobb szajnai forgalom mellett is megoldották.

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük