Podoljak: Magyarország szándékosan olaj-mézeskalácsra váltja az elhunyt ukrán gyerekek lelkeit - Városi Kurír

Sorting by

×

Podoljak: Magyarország szándékosan olaj-mézeskalácsra váltja az elhunyt ukrán gyerekek lelkeit

Ahogy arról beszámoltunk, Kövér László házelnök szavai, amivel Zelenszkíj mentális állapotát kérdőjelezte meg, hatalmas vihart váltott ki. Az Ukrán Legfelsőbb Tanács elnöke, Ruszlan Sztefancsuk Facebook-bejegyzésben reagált Kövér  HírTV-ben elmondott mondataira. Most Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója döntött úgy, hogy válaszol a magyar házelnök Ukrajnával kapcsolatos gondolataira – vette észre az Index.

Hirdetés

Mihajlo Podoljak Twitter-posztban fogalmazta meg, mit gondol arról, hogy a magyar házelnök szerint

„az ukrán elnök magatartását az egész világ ámulattal és értetlenséggel figyeli”.

Podoljak ukrán és magyar nyelven is közzétett bejegyzésében azt írja

 „az európai család egyetlen problémás országa Magyarország, amely megakadályoz bármilyen reakciót Oroszország rémtetteire Ukrajnában”.

Szerinte

„Budapestnek nem kellene kérkednie a kannibál álláspontjával, mivel az ilyen kijelentéseket nem díjazza a történelem”.

A kéziratok nem égnek el. Az orosz hóhérok ölnek, erőszakolnak és városokat pusztítanak el

– fogalmaz a tanácsadó, kiemelve, hogy eközben Zelenszkij a népéért küzd, Európa pedig segít neki és lőszereket ad a küzdelemhez.

A tanácsadó végezetül azt írja,

Magyarország szándékosan olaj-mézeskalácsra váltja az elhunyt ukrán gyerekek lelkeit. Szégyen.

Utalva ezzel a magyar kormány kezdeti álláspontjára az Európai Unió hatodik, Oroszország ellen bevezetett szankciócsomagjával kapcsolatban.

Aki lemaradt volna….

Az Országgyűlés házelnöke a HírTV-nek adott interjúban beszélt a háborúról és a magyar–ukrán viszonyról. Arra a kérdésre, hogy mennyi ideig „maradhat meg a türelem” az ukránokkal szemben úgy, hogy a magyar kisebbséget diszkrimináló nyelvtörvény még mindig érvényben van, Kövér László azt mondta: „Egész egyszerűen most nem ennek van itt az ideje, hogy ezzel foglalkozzunk, de ettől függetlenül lelkiekben nem lehet félretenni ezt a kérdést.”

Hozzátette: a magyaroknak újra és újra el kell mondaniuk azt is, hogy kiállnak Ukrajna szuverenitása mellett, és egy olyan demokratikus jogállam felépítésében érdekeltek, amely a magyar kisebbség biztonságát és boldogulását is garantálja.

Mi ehhez egyébként harminc éven keresztül Ukrajnának minden tőlünk telhető segítséget megadtunk, az ország elsőként való elismerésétől az alapszerződés megkötésén át […] a vízummentesség kérdéséig

– mondta a házelnök. Kövér László szerint mindennek ellenére Ukrajna nemcsak barátságtalanul, hanem kifejezetten ellenségesen lépett fel a magyar kisebbséggel szemben az utóbbi években. Hozzátette: Magyarország már csak azért is a mielőbbi megbékélésben érdekelt, mert ezt a kérdést csak akkor lehet rendezni, ha a háború véget ér.

A házelnököt ezt követően arról kérdezték meg, hogy a háború vége után kell-e attól tartani, hogy a Kárpátalján élők jogsérelmet szenvedhetnek, annak fényében, hogy Volodimir Zelenszkij állandóan bírálja Magyarországot. Kövér László azt válaszolta:

Ami az ukrán elnök magatartását illeti, azt szerintem a világ ámulattal és értetlenséggel figyeli.

„Szerintem, legalábbis amióta az eszemet tudom, és figyelem a világpolitika eseményeit […], nem emlékszem rá, hogy egy segítségre szoruló, bajban lévő ország vezetője olyan hangot mert megütni bármikor és bárkivel szemben, mint amilyen hangot Zelenszkij elnök úr nemcsak Magyarországgal, hanem mondjuk a német kancellárral szemben a nagykövetén keresztül megüt.”

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.